Gassel - Ulysses. (Foto: Anne-Marie van Rossem)
Gassel - Ulysses. (Foto: Anne-Marie van Rossem)

‘Deze maatregelen leiden tot daling van aantal vrijwilligers en verminderde opkomst onder spelers’

Sport 993 keer gelezen

UPDATE: Na veel kritiek van de Tweede Kamer ziet het kabinet af van het coronatoegangsbewijs voor de buitensport. Wel is het toegangsbewijs nodig voor de kantine.

Eerder bericht: Een coronatoegangsbewijs in de amateursport? Het demissionair kabinet kondigde deze maatregel dinsdagavond aan in een persconferentie, maar een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt het niet te zien zitten. Kliknieuws maakte een rondje langs diverse amateurverenigingen. Meer reacties staan komende woensdag in Weekblad Regio Oss.

Voetbalvereniging SBV uit Haren had dinsdagavond een bestuursvergadering en uiteraard werd het onderwerp besproken. Voorzitter Bert Knipping: “Wij vinden het onuitvoerbaar om de simpele reden dat wij sowieso een structureel tekort aan vrijwilligers hebben en wij dus ook geen vrijwilligers hiervoor vrij kunnen maken. De controle zou dan namelijk dagelijks plaats moeten vinden. Bovendien willen wij onze vrijwilligers niet blootstellen aan eventuele vijandige discussies en/of verwensingen. Wij zijn van mening dat je deze controle niet door vrijwilligers uit kunt laten voeren. Dus als wij een brief krijgen van wethouder Van Geffen hierover dan zullen wij hem antwoorden dat wij de controle niet kunnen doen en dat wij willen dat de gemeente dit voor ons gaat faciliteren.”

Ulysses
Voorzitter Ivo Mulders van voetbalvereniging Ulysses uit Megen denkt dat het controleren niet uitvoerbaar is omdat er te weinig vrijwilligers zijn. “Met het toegangsbewijs in de kantine hebben we al ervaring en dat gaat goed. Mensen zonder bewijs werken hier keurig aan mee door simpelweg buiten de consumpties te nuttigen. De kantine is ook niet alle dagen open. Maar nu wordt het anders: elke speler, toeschouwer, vrijwilliger die het sportpark op komt, moet een toegangsbewijs hebben. Dat betekent iedere dag iemand regelen om dit te controleren, in de avonduren, in het weekend in de vroege uren.... Dat is niet te doen in tijden dat vrijwilligers al schaars zijn. Probeer maar eens iemand te vinden. Het kan ook leiden tot incidenten: wat doe je zondagmiddag als de app storing heeft? Of de aanvoerder van de tegenstander krijgt z’n app niet functionerend? Of die van de scheids, waardoor er niet gevoetbald kan worden? Wat doen vrijwilligers en spelers die geen toegangsbewijs hebben? Het lijkt me sterk dat die voor het bijvoorbeeld schenken van koffie op donderdagavond zichzelf gaan laten testen, of voor het trainen. Dit leidt dus ook tot een daling van vrijwilligers, verminderde opkomst onder spelers, druk op elftallen etc.”

Dynamico
Handbalvereniging Dynamico uit Oss/Heesch noemt het regelen van meer vrijwilligerswerk geen dankbare taak. “Je kunt te maken krijgen met mensen die er vervelend op reageren. Bij het eerste van Dynamico moesten we het al, omdat zij op eredivisieniveau spelen. Dat loopt op zich best goed, zonder noemenswaardige problemen of klachten. Maar die kans op klachten neemt natuurlijk wel toe als je het QR-concept verder uitrolt”, aldus een woordvoerder. “En het zijn tijden dat je toch al moeilijk aan vrijwilligers kunt komen. Het is echter verplicht, dus we gaan er uiteraard gewoon in mee. Hoe we dat precies handen en voeten gaan geven, is nog niet bekend. Daar beraden we ons nog op. Er is nog geen contact met andere verenigingen, maar dat komt ook omdat het nieuws nog redelijk vers is. Vermoedelijk gaan we dat wel doen, want het kan bruikbare info opleveren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant