Marianne van den Buuse schuift de broden in de hout gestookte oven.
Marianne van den Buuse schuift de broden in de hout gestookte oven. (Foto: )

Puur, ambachtelijk en lokaal in Bakhuys

  •   keer gelezen

RAVENSTEIN | Zaterdagochtend, het pittoreske en historische Maasstadje Ravenstein is in herfsttooi. Maar ook dan is het een genoegen om er rond te lopen. Bij binnenkomst van de wat hoger gelegen stadsmolen De Nijverheid uit 1857 ruikt het heerlijk naar versgebakken brood. Marianne van den Buuse, een van de bakkers, heeft zojuist de zogenaamde Molenbollen uit de hout gestookte oven gehaald. We lopen even door naar het proeflokaal van het Brouwershuis Wilskracht, dat eveneens in de molen is ondergebracht.

door Dick Hubertus

De brouwer en uitbater van het gezellige proeflokaal met zicht op de ketels, serveert een kopje koffie. “We werken hier voor het Bakhuys met twaalf vrijwilligers: molenaars, bakkers en stokers voor de oven. Elke zaterdag vanaf 10.00 uur zijn we open en kunnen mensen ons ambachtelijk brood kopen. De opbrengst gaat naar de stichting die de molen in stand houdt. We gebruiken uitsluitend speltgraan dat onder andere geteeld wordt in Oss. Het graan wordt in deze molen gemalen en het Bakhuys is hier dus ook gevestigd. Heel lokaal, zo kennen we de keten van boer tot brood. We gebruiken geen hulpstoffen zoals broodverbetermiddelen. Het is ambachtelijk, puur en met veel aandacht gemaakt.”
Marianne van den Buuse woont in Oss en heeft kunstgeschiedenis gestudeerd. “Ravenstein is echt een pareltje. Er is hier zoveel te zien. Vooral in de lente en de zomer komen er ook veel buitenlandse toeristen, waaronder Amerikanen en Japanners die een tour maken langs de Hollandse vestingsteden. Ik vind het heerlijk werken in deze ambiance. Ik houd van koken, maar wist niet zoveel van brood. Daar heb ik hier veel over geleerd. Behalve broden, waaronder desem volkoren, bestaat ons assortiment uit rozijnenbollen, koekjes en speculaas. Eén van onze specialiteiten is de cranberry-walnoot bol met cranberry’s, afkomstig van Landerij VanTosse.” Ze vervolgt: “Voor onze stokers begint de dag altijd al vroeg als zij het hout komen brengen en de oven aansteken. De recepturen van onze producten hebben we zelf ontwikkeld. Het gaat er ons om lokaal, lekker, verantwoord en gezond te kunnen produceren. We hebben vaste klanten uit Ravenstein die op donderdag hun bestelling doen en op zaterdag komen ophalen. Verder komen hier veel passanten uit heel het land. We zoeken nog vrijwilligers om ons bakkersteam. Je hoeft er geen ervaring voor te hebben en kunt hier alles leren. Het is altijd heel gezellig.” Meer info op molenravenstein.nl en de Facebook- pagina van Stadsmolen de Nijverheid.

Meer berichten