Gerie Rikken.
Gerie Rikken.

Eerste boek van Gerie Rikken in de winkels

  •   keer gelezen

BERGHEM | Gerie Rikken heeft zijn boek ‘GAAS’ uitgebracht. De 58-jarige Berghemnaar richt zich op lezers van 10 tot 14 jaar. GAAS heeft 405 bladzijden en valt onder jeugd/avontuur/fictie. 

Zo’n tien jaar geleden ontstond zijn passie voor schrijven toen hij voor de eerste stroming van basisschool De Fonkeling de musicals voor de groepen 8 schreef en regisseerde. “In zes jaar tijd heb ik voor zo’n vijfhonderd kinderen een rol geschreven. Ik vond het prachtig om de verhalen en de rollen zo te schrijven, dat elk kind met wat voor rol dan ook, functie had in het verhaal. Alles lag van tevoren al vast, de gezichtsuitdrukking van de kinderen bij het acteren, het decor, de belichting, het geluid. Bij het schrijven zag ik de musical al helemaal in m’n hoofd.” Vlak na de laatste musical zo’n vier jaar geleden had hij het verhaal van ‘GAAS’ al in zijn hoofd. “Het was nog niet af. Er waren nog een paar doodlopende eindjes, waar met de tijd een antwoord op is gekomen. Anderhalf jaar geleden was het klaar om op te schrijven, dat heeft een klein jaar geduurd.” Een boek schrijven vergelijkt hij met het schrijven van een musical. “Als het verhaal er is probeer ik mezelf voor te stellen hoe het er als scènes in een film uit zou zien. Ik beschrijf wat ik zie, het leuke daarvan is, dat je het als schrijver ook zélf meemaakt.” Met zijn boeken wil hij de jeugd enthousiasmeren om te gaan lezen. “Vroeger vond ik de combinatie van beeld en geluid al interessanter dan tekst alleen. Ook toen ik een tiener was heb ik nooit veel gelezen, daarna helemaal niet meer eigenlijk. De verplichte boeken op het voortgezet onderwijs vond ik saai en dat is denk ik ook wel de genadeklap geweest voor wat betreft mijn interesse in het lezen. Daarom vind ik het nu zo belangrijk dat alles wat ik schrijf, een levendig en gedetailleerd beeld geeft van wat er gebeurt. De sfeer moet precies goed zijn. Ik hoop dan ook dat iedereen die ‘GAAS’ leest, het net zo meemaakt als ik, toen ik het schreef.”

Spannend
GAAS is een spannend jeugdboek dat gaat over Niek, een gewone jongen van elf jaar, een dagdromer. Gaas tussen het ene en het andere betekent dat je ergens heel dichtbij kunt komen, maar niet meer dan dat. Niek krijgt te maken met gaas en ontdekt wat het is om aan de andere kant te zijn, daar waar het verschil ligt tussen het dagelijkse leven en avontuur in de nacht. Hij komt erachter wat het is om vijanden te hebben en altijd op je hoede te moeten zijn, maar ook, hoe bijzonder het is om vreemde vrienden te ontmoeten. “En weet je waarom dit allemaal bij hém gebeurt? Omdat er iets is dat je altijd moet onthouden, één ding dat je nóóit mag vergeten. De meest bijzondere dingen gebeuren het vaakst bij de meest gewone mensen.”

Te koop
GAAS is verkrijgbaar in de boekwinkels en online. Rikken is ook al bezig met het schrijven van een kerstverhaal. Dit komt in 2022 uit.

Meer berichten