Omar Alwan en een Nederlandse soldaat in Do Not Hesitate.
Omar Alwan en een Nederlandse soldaat in Do Not Hesitate.

Osse acteur Omar (17) maakt indruk in Nederlandse Oscar-inzending

  •   keer gelezen

OSS | Een natuurtalent, dat is Omar Alwan. De 17-jarige Ossenaar maakt indruk in de film Do Not Hesitate, die sinds 11 november in Nederlandse bioscopen draait. "Ik laat zien dat een jongen die vanuit Syrië naar Nederland komt, binnen 5 jaar zich enorm kan ontwikkelen. Ik wil voor andere kinderen een rolmodel zijn."

door Leon Voskamp

Omar groeide samen met zijn gezin op in Syrië en woont sinds 2018 in Oss. In Syrië droomde hij nooit van een leven als filmster. "Ik wist niet dat acteren een beroep was. Thuis keek ik wel televisie, maar dat die mensen er geld voor kregen, besefte ik niet. Mijn eerste ervaring met acteren was in 2017 toen de stichting Black Sheep Can Fly de film A KISS maakte over het leven in een azc. Voor een auditie werd een groep van 350 kinderen geselecteerd. Daaruit werd ik door Saman Amini en Nima Mohaghegh gecast voor de hoofdrol. Waar dat talent vandaan komt? Ik weet het niet. Ik ben gewoon Omar en doe mijn best. Het acteren was hard werken met veel lange draaidagen, ook 's nachts. Maar het was ontzettend leuk en leerzaam." De film werd goed ontvangen, won diverse prijzen en Omar stond op de kaart als groot talent. De volgende hoofdrol was die voor de film Do Not Hesitate, die gaat over een vredesmissie in het Midden-Oosten. 


Omar Alwan in de film Do Not Hesitate.

Scenes
Omar speelt in Do Not Hesitate de jonge herder Khalil die in een klein bergdorpje Nederlandse soldaten ontmoet. De film is sinds 11 november te zien in veel Nederlandse bioscopen. Voor Nederland is het de inzending voor een Oscar.
De opnames duurden 40 dagen en speelden zich af in Kreta. Omar's vader was er al die tijd bij als begeleider van zijn zoon. "Samen met regisseur Shariff Korver hebben we vooraf niet besproken hoe mijn rol eruit moest komen zien. Zo hoefde ik met mijn gedachten niet terug naar de oorlog die ik heb meegemaakt. Voor het draaien van een scene hebben we wel besproken wat er moest gebeuren, maar ik kreeg veel vrijheid om van het script af te wijken om het zo voor mij wat soepeler te maken. Zo mocht ik mijn eigen dialect spreken uit Syrië. Ik ben goed geholpen door het hele team, we waren één grote familie."

Kritisch
Omar is ambitieus. Om zich te verbeteren kijkt hij veel naar binnen- en buitenlandse acteurs. "Ik kijk welke kwaliteiten van hen ik eventueel kan gebruiken. Een heel goede acteur vind ik Will Smith. Hoe hij emoties laat zien en diverse rollen kan spelen is knap. Of het nou een komedie of een serieuze film is, hij speelt fantastisch. Of ik in de toekomst zelf ook andere genres wil spelen? Veel mensen zeggen dat ik een goed gevoel voor humor heb en grapjes maak, dus het zou wel heel leuk zijn om andere rollen te spelen." Hij is kritisch op zichzelf. "Ik kijk niet teveel naar mijn eigen rol, want ik vind het niet fijn om mezelf terug te zien. Wel zag ik een paar puntjes die ik misschien beter kon doen, de volgende keer zal de lat hoger liggen. Ik wil altijd doorgroeien."         

Bekend
Door het succes van de film merkt Omar dat hij steeds bekender wordt in Nederland. "Ik merk dat voornamelijk in de trein. Ik zie dan mensen naar me kijken met het gevoel van: 'Ik ken jou, gap.' Als ze iets willen of aan me willen vragen, dan mag dat altijd. Ik ben daar gewoon cool mee."

Tandarts
Wie denkt dat acteren momenteel zijn leven beheerst, heeft het mis. Als student Tandartsassistent doet hij een driejarige opleiding in 1 jaar. Vier dagen per week loopt hij stage bij een tandartspraktijk in Den Haag. "Acteren vind ik het allerleukst en ik hoop naar de Toneelschool in Amsterdam te gaan. Later wil ik als acteur de top halen. Ook het theater lijkt me mooi om in te staan. Mocht dat niet lukken, dan wil ik naar de Universiteit om Tandheelkunde te studeren. Dat zal een ander leven worden, maar ik ben gedreven om er alles uit te halen. Mijn ouders hebben nog het beeld dat het moeilijk is om geld te verdienen als acteur, maar ik probeer ze te overtuigen dat ik het kan."

Rolmodel
Hoe de toekomst van Omar er ook uitziet, hij heeft grote dromen. Daarnaast wil hij andere jongeren inspireren. "Vijf jaar geleden kwamen we aan in Nederland. We laten zien dat je veel dingen kunt bereiken als je het graag wil. Ik ben trots op ons gezin en op mezelf. Ik hoop dat anderen ook hun dromen najagen."

Meer berichten