Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Toename van het aantal dak- en thuislozen in gemeente Oss

Algemeen 2.762 keer gelezen

OSS | Mensen die in hun auto wonen, met een tentje in de bossen verblijven of in een koude schuur slapen. Ook in Oss en omgeving zijn er schrijnende gevallen, al zijn hier niet de aantallen zoals in de grote steden. In de gemeente Oss zijn er signalen dat het aantal thuislozen en daklozen op straat toeneemt. De gemeente Oss onderneemt op diverse manieren actie.

Hoeveel dak- en thuislozen er zijn in de gemeente Oss? Daar zijn geen duidelijke cijfers van. Niet bij de politie, niet bij de gemeente. Dat ze er zijn is zeker, ook op plekken waar je het niet zo snel verwacht.
In de winter is er al jaren extra vraag naar nachtopvang. In de gemeente Oss regelt het Verdihuis de opvang en werd er voor de extra plekken een ruimte gehuurd in het Anton Jurgenshuis. Omdat er vanwege de coronamaatregelen 1,5 meter afstand genomen moet worden, is die locatie niet geschikt en zoekt de gemeente met spoed naar een ander pand. Het gaat om zo’n vijftien plekken waar mensen tussen 17.00 en 9.00 uur eten en slapen. De kosten bedragen zo’n 80.000 euro.

Oost-Europeanen
Een deel van de daklozen is afkomstig uit Oost-Europa, het merendeel uit Polen. De gemeente Oss geeft 50.000 euro aan Stichting Barka. Deze Poolse stichting richt zich onder andere op  huisvesting en re-integratie van Poolse daklozen en gemarginaliseerden. Het is een eenmalig bedrag en voor de toekomst gaat de gemeente in gesprek met onder andere huisvesters en werkgevers. Wethouder Thijs van Kessel: “Veel bedrijven regelen het keurig voor werknemers, maar er zijn ook bedrijven die mensen als ze er niet meer werken op straat zetten. Dan zadel je de samenleving op met kosten en/of overlast.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant