MengelmOeSS. (Foto: Bert van Moorsel)
MengelmOeSS. (Foto: Bert van Moorsel)

‘We hopen dat dit snel voorbij is en wij weer kunnen zingen en optreden’

Algemeen 1.358 keer gelezen

Deze coronaperiode is een lastige tijd voor verenigingen. Hoe gaan bijvoorbeeld koren om met de huidige situatie? Een rondje langs diverse koren in de gemeente Oss.

MengelmOeSS
Bij koor MengelmOeSS zijn er momenteel vanwege de coronamaatregelen geen repetities. “Het bestuur had al beslist dat de repetities niet verantwoord meer waren voordat het bestuur van Ontmoetingscentrum Meteoor had besloten het gebouw te sluiten om 17.00 uur”, aldus secretaris Lia Aalbers. Harde klappen heeft corona volgens haar niet opgeleverd voor de vereniging. “Het ledenaantal is momenteel iets minder maar dat is niet coronagerelateerd. Er zijn aspirant-leden van de wachtlijst uitgenodigd en een aantal is al officieel lid. Het maximumaantal leden voor ons koor is 50.” Aalbers is niet negatief toe richting de toekomst. “Er zijn afspraken gemaakt voor optredens volgend jaar en we hopen die uit te mogen voeren.”

De Sluiszangers
Ook bij smartlappenkoor De Sluiszangers uit Macharen zijn de repetitieavonden stopgezet. “Ons koor heeft een gemiddelde leeftijd van 72 jaar, dus een risicogroep”, zegt secretaris Trudy Goedhard. Door om te kijken naar elkaar is het aantal leden stabiel gebleven. “Dat tekent voor een hechte vereniging, met veel gezelligheid en zangplezier. Verschillende koorleden hebben een coronaverhaal geschreven hoe zij deze tijd ervaarden. Deze konden leden lezen op onze site, dat voelde als toch betrokken zijn met elkaar. Onze dirigent Niels Swinkels stuurde liedjes per mail zodat wij ons repertoire konden meezingen. Zo hielden wij onze betrokkenheid bij het koor.” De Sluiszangers hopen in januari weer te kunnen gaan repeteren.


De Sluiszangers. 

De Gezellige Noten
Smartlappen- en levensliederenkoor De Gezellige Noten uit Herpen en omgeving bestond in 2020 10 jaar, maar dat jubileum is nog niet gevierd. Ook werden meerdere optredens geannuleerd. Secretaris Dorie van Berkel geeft aan dat de koorleden optimistisch blijven over de toekomst. “Zodra de regels het toelaten gaan we weer gezellig met elkaar zingen. Veel leden laten ons weten dat ze het zingen missen, maar begrijpen dat ook wij aan regels gebonden zijn en de gezondheid van eenieder voorop staat.” Om de betrokkenheid met de leden te behouden kregen ze allemaal een bon voor een ijsje en gratis drankje en daarnaast een attentie in de brievenbus.




Vocal Group Lith
Sinds 10 november repeteert Vocal Group Lith niet meer en de afgelopen jaren werden veel optredens afgezegd, maar toch doet het koor er veel aan om contact te houden met de leden. Voorzitter Geert van den Heuvel: “Dit onder andere door een paar rondes videobellen met alle leden afzonderlijk, het rondbrengen van potroosjes, chocoladeletters, en gezamenlijke ontmoetingen met een hapje en drankje buiten bij mij thuis en in MFA De Snoeck, waar ook onze repetitieruimte is. Alle leden hebben ook een speciale drinkfles voorzien van hun eigen naam gekregen in verband met het 45-jarig jubileum.” Van den Heuvel is blij dat ondanks corona er vijf leden bij zijn gekomen, waaronder een man en een vrouw in de 30. De meeste bestaande leden zijn gebleven. “Dat komt denk ik door de gezelligheid en betrokkenheid van ons koor en de leden, en de inzet van het bestuur om met aandacht, contactmomenten en aardigheidjes voor de leden de verbinding met elkaar te onderhouden.”


SMOss
Tussen 10 maart 2020 en 7 september 2021 werd er door leden van SMOss niet gerepeteerd en sinds 16 november is er opnieuw een streep door gezet. In de tussentijd heeft het bestuur niet stilgezeten en is de locatie veranderd van Wijkcentrum Schadewijk naar RKSV Margriet. “Helaas hebben wij nu op onze nieuwe locatie nog maar tien keer kunnen zingen. We hopen dat dit alles snel voorbij is en wij weer kunnen zingen en mogen optreden”, zegt secretaris Julie Hoefsloot. Om het contact met elkaar niet te verliezen heeft het secretariaat in de afgelopen 1,5 jaar zes nieuwsbrieven gemaakt. Ook is er een appgroep.


De Gezellige Noten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant