Kaylee Rovers.
Kaylee Rovers.

Kaylee (17) schrijft persoonlijke kaartjes voor eenzame jongeren

Algemeen 1.118 keer gelezen

OSS | De coronaperiode is voor veel jongeren een moeilijke tijd. Ze voelen zich eenzaam en zitten daardoor niet lekker in hun vel. Kaylee Rovers is voor eenzame jongeren een bijzondere actie gestart. De 17-jarige Osse maakt kaarten, schrijft daar een persoonlijke boodschap op en brengt die samen met een kleinigheid naar een jongere toe. “Een leven zal ik er niet mee veranderen, maar ik wil ze wel een positief gevoel bezorgen.”

door Leon Voskamp

Kaylee heeft in haar leven al veel meegemaakt, ook in haar kinderjaren. Het contact met haar moeder is nu heel goed, al woont Kaylee wel begeleid. In haar tienerjaren ontstonden er allerlei gedragsproblemen. “Vanaf mijn veertiende had ik al mentale problemen en wilde ik het liefst alleen maar op mijn kamer blijven. Ik had het idee dat ik voor niemand iets betekende en wilde nooit naar buiten in de angst iemand tot last te zijn. Er zat ook veel boosheid in me en dat reageerde ik af op anderen. Niet terecht, want die mensen wilde me juist helpen. Om aan mijn problemen te werken ben ik tien weken behandeld bij de Yes We Can Clinics. Ze letten op mijn gedrag en confronteerden me met keuzes. Net toen ik mijn gedragsverandering in de praktijk wilde laten zien, was er de eerste lockdown vanwege corona.”

Doelen
Kaylee volgt momenteel de opleiding Helpende Zorg & Welzijn aan ROC de Leijgraaf in Veghel. Daarnaast heeft ze bijbaantjes als pizzakoerier en in een winkel. “Ik heb nu een doel, iets wat ik jaren niet heb gehad. In mijn eenzame periode wist ik niet wat voor zin mijn leven had. Nu ik positief naar de toekomst kijk, voel ik me veel beter. Al heb ik er nog steeds slechte dagen tussen zitten.” Een ander doel ontstond toen ze in quarantaine moest in afwachting van een coronatest. “Ik luisterde naar podcasts om de tijd te doden. Daarin hoorde ik een man praten over succes. Hij maakte een gevoel bij me los. Ik besloot mijn hart te volgen en jongeren die hetzelfde als ik mee hebben gemaakt, een lichtpuntje te bezorgen.” Het idee om een persoonlijk kaartje te sturen, kwam door haar moeder. “Toen ik vorig jaar jarig was, had mijn moeder aan anderen gevraagd om me te feliciteren door een kaartje te sturen. Dat vond ik zo leuk, het idee dat er zoveel mensen aan je denken. Dat gevoel wil ik anderen ook bezorgen.” Midden in de nacht zette ze een website in elkaar, ze schreef een tekstje richting eenzame jongeren of familieleden/vrienden om zich aan te melden en datzelfde deed ze richting sponsors. Met succes, want er zijn nu een aantal bedrijven/organisaties die haar kleinigheidjes schenken. “Mijn eerste doel was om twintig jongeren te bereiken. Dat zijn er nu al 16 tussen de 13 en 20 jaar. Uit Oss, maar ook uit andere delen van Nederland. Ik besef dat veel jongeren zich schamen of niet doorhebben dat ze zich eenzaam voelen. Je zit in zo’n negatieve spiraal. Als je er echter voor open staat, dan kan het leven zo mooi zijn.”

Aanmelden
Ken jij iemand die een kaartje verdient? Ga dan naar de website jongeren-eenzaamheid.jimdosite.com of stuur een e-mail naar
jongereneenzaamheid@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant