Afbeelding
Advertorial

De modetrends voor vrouwen deze winter

Algemeen 269 keer gelezen

Het is een fascinerend verschijnsel: de veranderende mode. Je zou er boeken over vol kunnen schrijven. De ontwerpers komen elk jaar met stijladviezen en de catwalks worden bevolkt met de meest wonderlijke creaties, die je zelden op straat terugziet. De winter van 2021-2022 zal zich met name kenmerken door de terugkeer (of het aanblijven) van al bekende items. Al is er op de Fashion Week in Milaan natuurlijk wel het één en ander aangekondigd. 

Bohemian-chic

Zo lezen we op diverse websites dat uitbundige oorbellen weer hot zijn, en dat die zowel bij bohemian-chic kleding als bij meer casual outfits gedragen mogen worden. Dat is meteen het leuke van mode: er wordt van alles genoemd, maar regels zijn er niet. De baggy jeans van afgelopen zomer lijken bijvoorbeeld vrolijk mee de winter in te gaan, als je op straat in het rond kijkt. Wordt het erg koud, dan kun je daar natuurlijk een legging onder dragen. En wellicht met deze hoogwaardige damestruien combineren.

Leggings

Dat is meteen het eerste voorbeeld van een terugkeer die voorlopig aanhoudt: de legging. En dan liefst niet van stof, maar van glanzend materiaal. Die doet het goed onder een rokje, onder een trui-jurk (lekker warm!), maar ook op feestjes en op de rode loper. Erboven mag ook een lekkere wollen trui. Deze fijne damestruien combineren mooi met zowel strakke broeken als baggy jeans. 

Onverwoestbaar: boots en laarzen

Wat lopen ze lekker en wat is het fijn dat ze al een aantal jaar terug van misschien wel nooit weggeweest zijn: de boots. Natuurlijk zijn stilettohakken sierlijk, maar daar wil je je niet de hele winter op verplaatsen, zeker niet als het gesneeuwd of geijzeld heeft. Boots combineer je eenvoudig met de minirok, die ook door veel websites aangekondigd wordt als terugkerend item. Wil je toch wat sjieker over straat paraderen, kies dan voor de kniehoge, lederen laars met hak. 

Kleuren: kobaltblauw en knalgroen, en gouden accenten

Helgroen en kobaltblauw zijn happening, roepen de modeblogs en -bladen. De combinatie is de wereld in geslingerd door de Italiaanse modeontwerper Alberta Ferretti en werd door veel influencers overgenomen. We zien onder andere lange, wijde rokken en strakke coltruitjes in die kleuren. Een bijpassende hoed met brede rand is geen uitzondering. Het is maar dat je het weet, als de Italianen een trend aankondigen sijpelt die vroeg of laat door naar de rest van de wereld. Volgens die theorie gaan we de gouden accenten op ceinturen en loafers ook weer veel zien. 

Oversized blijft nog even

Naast de baggy jeans, boyfriend pants en andere ruim zittende hoogwaterbroeken mogen ook de winterjassen weer lekker oversized zijn, en niet getailleerd - je draagt hem immers bij voorkeur open zodat de rest van je outfit ook op straat zichtbaar is. Het materiaal van de lange, wijde winterjas maakt niet zo veel uit. Op de foto’s bij de modeblogs zien we de modellen overigens bij voorkeur met een joekel van een zonnebril in het rond paraderen, maar of die typisch Italiaanse gewoonte in de winter ook ooit in Nederland in zwang raakt, blijft ongewis. Dit in verband met de vele grijze dagen die onze wintermaanden tellen, waar in Midden- en Zuid-Italië de kerstmarkten vaak plaatsvinden in het volle zonlicht, onder een knalblauwe hemel. 

Sjaaltjes à la Grace Kelly (of Martien Meiland)

De influencers op de Fashion Week in Milaan toonden in september ook aan dat sjaaltjes zoals Grace Kelly die droeg, weer mogen. Goed nieuws voor iedereen die ervan houdt, maar vooral voor Martien Meiland, de selfmade fashionista die een handeltje in sjalen en sjaaltjes met de meest uitbundige dessins is begonnen. Maar let op: “combinaties van felle, effen kleuren zijn weliswaar aan een opmars bezig, waar fantasieën op hun retour zijn”, zo lezen we althans. Maar wat moet je zonder fantasie? 

Laat je inspireren

Het mooie is dat elke modeliefhebber zich uiteindelijk op zijn eigen manier laat inspireren en één of meer (of geen) van bovenstaande begrippen combineert met zijn eigen accessoires. Net zoals we eigenlijk al sinds mensenheugenis doen. Als je bladert in modebladen van decennia geleden, zie je veel trends voorbijkomen die elk moment pardoes weer een comeback kunnen maken. Want van de baggy jeans is het geen grote stap naar de laaghangende skatebroeken, waarboven dan (strakke) boxershorts uitsteken. Hemdje erboven, dreadlocks in het haar, het zou komende zomer zomaar kunnen! Wie daarover gaat? Geen idee. Soms wordt iets aangekondigd, vaak is iets er gewoon opeens. En even grappig als bijzonder: een enkele keer beklijft iets jarenlang waar andere items net zo plotseling verdwijnen als ze zijn opgedoken. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant