Afbeelding
Advertorial

Groepenkasten, wat moet je er over weten?

Algemeen 430 keer gelezen

Heb je nooit echt tijd besteed aan de groepenkast? Als je dat eens doet, dan gaat er een wereld voor je open! Het is dé plek waar de elektriciteit wordt geregeld in je huis. Het is daarom ook een belangrijke plek, zonder stroom zijn we nergens tegenwoordig. Ook moet het allemaal veilig zijn, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Wat zijn nou precies de onderdelen van een meterkast? En waar moet je op letten als je bijvoorbeeld net een nieuw huis hebt gekocht? Wij leggen het uit.

Een groepenkast heeft verschillende namen, de een noemt het een stoppenkast, de ander noemt het een meterkast. Hoe dan ook is dit allemaal hetzelfde en hebben we het over hetzelfde. Er zijn ook wat regels omtrent groepenkasten, om het zo veilig mogelijk te maken voor iedereen. Degene die ‘m moet installeren, maar ook degene die in het huis woont natuurlijk.

Belangrijke onderdelen van de groepenkast

Zo zijn er drie onderdelen die je eigenlijk altijd wel in een groepenkast vindt. Je hebt allereerst de hoofdschakelaar. Deze is verplicht sinds 2005 (als een meterkast opnieuw wordt aangesloten). Dit is een stuk veiliger en voorkomt dat bijvoorbeeld een heel gebouw geen stroom meer heeft. De hoofdschakelaar valt bijvoorbeeld niet uit tijdens kortsluiting.

De aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is eigenlijk een beschermer van de verschillende groepen. Als er bijvoorbeeld een lek is, dan gaat alleen deze aardlekschakelaar uit. Zo blijft de rest van de stroom in het huis nog wel in tact. En dat is fijn, want dan heb je in elk geval op andere plekken nog stroom die je kunt gebruiken. Denk er wel aan dat als de groep van de koelkast en vriezen uitvallen, je rekening moet houden met bedorven eten als het lang duurt.

De installatieautomaat

De installatieautomaat is ook een belangrijke bij een groepenkast. Dit is eigenlijk de beschermer van de draden tegen te hoge spanning. Als er dus een te hoge spanning op komt, dan schakelt de beschermer alles uit om ervoor te zorgen dat de situatie veilig blijft. En dat is geen overbodige luxe dus! Heel belangrijk is het zeker.

Als je in een nieuw huis gaat wonen, dan is het sowieso goed om te weten hoe oud de groepenkast is. Hoe ziet het eruit? Misschien zeggen niet alle onderdelen je iets, maar je zal snel genoeg zien of het een beetje goed in elkaar steekt. Als je een oude groepenkast hebt, dan is het wijsheid om hier iemand naar te laten kijken. Je vergeeft het jezelf niet als er teveel spanning op komt staan of als ie snel stukgaat omdat ie eigenlijk gewoon niet meer goed werkt. Je kunt eens contact opnemen met superflink voor professionele hulp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant