Advertorial

Welke hardloopschoenen passen het beste bij mij?

  •   keer gelezen

Wil je fit aan het nieuwe jaar beginnen? Dan ben je mogelijk van plan om meer te gaan sporten. Als je het niets vindt om naar de sportschool te gaan, kun je starten met hardlopen. Voordat je hiermee kunt beginnen, moet je wel over de juiste uitrusting beschikken. Zorg er in ieder geval voor dat je over goede hardlopenschoenen beschikt. Helaas trekken veel beginnende hardlopers sportschoenen aan. Hier kun je prima op hardlopen, maar verstandig is het niet. Waarom niet? Omdat je dan lichamelijke klachten over kunt houden aan hardlopen. Reden genoeg om hardloopschoenen te kopen. In deze tekst helpen wij je de hardloopschoenen te vinden die het beste bij jou passen.

Laat jouw voeten opmeten
De meeste mensen weten wat hun schoenmaat is. Daarom denk je mogelijk dat het niet bepaald lastig is om nieuwe hardloopschoenen te kopen. Wij raden je alleen niet aan om blind af te gaan op jouw schoenmaat. De ene hardloopschoen valt namelijk groter uit dan de andere. Om de beste hardloopschoenen te vinden, raden wij je aan jouw voeten op te laten meten. In de meeste schoenenwinkels is dit tegenwoordig mogelijk. Grote voordeel van opmeten is dat je precies weet welke maat jouw nieuwe hardloopschoenen moeten hebben. Hierdoor is de kans op zere voeten een stuk kleiner dan wanneer je te grote of te kleine hardloopschoenen koopt.

Pas de schoenen aan
Wie op zoek is naar hardloopschoenen wil vast en zeker dat de schoenen er ook leuk uitzien. Toch is het niet verstandig je alleen maar op de uitstraling te richten. Het is namelijk belangrijk dat de schoenen ook lekker zitten. Daarom raden wij je aan hardloopschoenen te passen voordat je ze koopt. Doe dit bij voorkeur met sokken die je tijdens het hardlopen draagt. Doordat deze sokken vaak wat dikker zijn dan ‘normale’ sokken ervaar je of de schoenen fijn zitten. Ren er ook een klein stukje op, zodat je ervaart hoe dit voelt.

Wil je eerst hardloopschoenen passen voordat je ze koopt? Dan denk je mogelijk dat jij je tot een fysieke winkel moet richten. Als je verschillende soorten hardloopschoenen wilt passen, is dit inderdaad een goede optie. Toch kun je hardloopschoenen ook passen als je ze online koopt. Verschil is alleen dat je de schoenen op het internet pas kunt passen nadat je ze gekocht hebt. Laat je hier overigens niet door weerhouden om online hardloopschoenen te kopen. De meeste verkopers bieden jou namelijk de mogelijkheid om de schoenen terug te sturen als ze jou niet bevallen. Dit kan uiteraard niet meer als je ze al een keer gedragen hebt tijdens een rondje hardlopen.

Richt je tot belangrijke onderdelen van de schoen
Heb je hardloopschoenen gevonden die jou als gegoten zitten? Dan betekent dit niet dat het ook om de beste hardloopschoenen gaat. Je doet er namelijk ook goed aan naar een aantal belangrijke onderdelen van de schoen te kijken. De hielkap is hier een goed voorbeeld van. Een goede hielkap is namelijk belangrijk voor het afzetten en landen. Als de hielkap te laag is, slipt je schoen snel. Een te hoge hielkap is ook niet goed, want dit vergroot de kans op een achillespeesblessure.

Focus je overigens niet alleen maar tot de hielkap, maar kijk ook naar het voetbed van de schoen. Ondanks dat iedere hardloopschoen over een voetbed beschikt, past deze niet altijd goed. Hierdoor kun je er mogelijk niet fijn op lopen. Dit betekent niet direct dat dit geen goede schoen is. Je kunt het voetbed namelijk vaak verwisselen. Als de standaard zolen voor jou geen uitkomst bieden, laat je er eentje aanmeten. Met een orthopedisch voetbed is de kans op blessures een stuk kleiner.

Waar ga je hardlopen?
Om te bepalen welke hardloopschoenen het beste bij jou passen, vraag jij jezelf af waar je ze gaat gebruiken. Loop je enkel op geasfalteerde wegen? Dan kun je het beste voor een schoen met weinig profiel en een grote schokabsorptie kiezen. Sommige mensen verkiezen hardlopen in het bos boven hardlopen op geasfalteerde wegen. Als dit ook voor jou geldt, raden wij je aan schoenen met een goed profiel te kiezen. De kans op uitglijders is in dat geval een stuk kleiner. Daarnaast is het belangrijk om een stevige hardloopschoen te kopen.

Laat je niet leiden door de prijs
Ben je op zoek naar jouw eerste paar hardloopschoenen? Dan kijk je mogelijk eerst naar de prijs. Dit is begrijpelijk, maar het is niet verstandig om je hier te veel door te laten leiden. De goedkoopste hardloopschoenen zijn namelijk niet de beste. Wie goede hardloopschoenen wil kopen, kan beter wat meer geld uitgeven. De kans op lichamelijke klachten is hierdoor een stuk kleiner en bovendien hoef je jouw schoenen minder snel te vervangen. Je slaat zo dus in feite twee vliegen in één klap.

Meer berichten