<p>Maarten van den Elzen, Maria van der Laar en het duo van Wild van Maashorstwol. (Rene Jetten)</p>

Maarten van den Elzen, Maria van der Laar en het duo van Wild van Maashorstwol. (Rene Jetten)

(Foto: )

Mijmerroutes bieden ontspanning en inspiratie

  •   keer gelezen

Dit jaar werd door de provincie Noord-Brabant de lange afstandsroute ‘Het Kloosterpad’ geïntroduceerd. Platform Toerisme Landerd-Uden, binnenkort Platform Toerisme Maashorst, wilde hierop aanhaken en kwam met het initiatief voor zes speciale rondwandelingen van circa tien kilometer.

Deze wandelingen heten ‘Mijmerroutes’ en elke wandelaar krijgt daarvoor een bijzondere ‘buidel’ mee voor onderweg. Hierin zit naast het routeboekje, een uniek kunstwerkje ‘oortje’, een ‘haiku’ en wat speciale Wandel Wol. De Mijmerroutes kwamen tot stand dankzij bijdragen van het Streekfonds, Erfgoed Uden en het Stimuleringsfonds van Stichting Maashorst in Uitvoering. Volgens Marij van der Leest, coördinator van het Toeristisch Platform ontwikkelen hun vrijwilligers elk jaar een aantal nieuwe wandel- en of fietsroutes met een thema. “Voor komend jaar zijn het dus deze routes waarbij de wandelaar niet alleen geniet van de mooie omgeving, maar ook wordt geïnspireerd en tot mijmeren aangezet. De wandelingen gaan langs bijzondere plekken met een religieus verleden. Het zijn totaal zes routes, in iedere kern van de nieuwe gemeente Maashorst start er één. De routes zijn voor 12,50 euro vanaf begin april verkrijgbaar bij diverse toeristische informatiepunten. Een combinatie met één van de vele mogelijkheden voor overnachten is absoluut een aanrader.”

Het Oertje
Het kunstwerkje is het ‘Oertje’, een creatie van beeldend kunstenaar Maria van der Laar. Het is een vormpje van klei afkomstig uit een in 2018 gegraven sleuf in de Maashorst, geglazuurd met het ijzeroer uit het Annabosje in Uden. De Oertjes zijn allemaal verschillend. Het proces van het maken van de Oertjes is te bekijken middels een QR-code in het routeboekje. Je ziet daarop hoe de kunstenares het ijzeroer wint uit het water uit de beek en hiermee uiteindelijk de oervormpjes gaat glazuren. In het beekje in Uden waar het water gewonnen wordt zie je heel duidelijk het rode ijzerrijke water. Op deze locatie zijn het Wijstverschijnsel en de Peelrandbreuk goed zichtbaar.

Wandel Wol
De Wandel Wol is afkomstig van Anita en Stella, de dames van ‘Wild van Maashorstwol’, een groep van vrijwilligers die graag laten zien en voelen wat je allemaal met schapenwol kan doen. Wandel Wol bestaat uit 100 procent puur schapenwol; zonder toevoegingen, het is alleen licht gereinigd.

Maarten van den Elzen
Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels. De haiku’s voor de Mijmerroutes zijn geschreven door Maarten van den Elzen, voormalig stadsdichter van Uden en auteur van veel gedichten. De haiku’s voor dateren uit 2009 voor het theaterproject ‘Herfstspoor’. Door componist Christiaan de Jong zijn de haiku’s inmiddels op muziek gezet en te beluisteren via een QR-code in het routeboekje.

Meer berichten