Afbeelding

Keuze voor juiste netwerkkabel maakt hét verschil

Algemeen 558 keer gelezen

Wie een netwerkkabel nodig heeft, doet er goed aan om met zorg een nieuw exemplaar te selecteren. Er zijn nogal wat verschillende soorten te koop. Kies je een verkeerde kabel, dan kan dat grote gevolgen hebben: je netwerk wordt dan trager. Dat wil je natuurlijk het allerliefst voorkomen. Daarom geven we je in dit artikel een paar tips om de juiste keuze te maken.

Als je de webshop van een netwerkkabelaanbieder bekijkt, dan valt het je waarschijnlijk gelijk op: netwerkkabels zijn er in heel veel verschillende prijsklassen. Dat komt omdat kabels van verschillende soorten materiaal worden gemaakt. En vaak geldt: hoe beter het materiaal, hoe duurder de kabel. En duurdere kabels zorgen over het algemeen voor een betere datageleiding.

Welk gebruik?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je de nieuwe netwerkkabel voor wilt gebruiken. Voor een uitgebreid netwerk? Of alleen voor een internetverbinding? Uiteraard heb je voor een uitgebreid netwerk een betere kabel nodig dan voor ‘slechts’ een internetverbinding. En waar komt de kabel te liggen? Als je de kabel buiten wilt gebruiken, dan moet deze UV bestendig zijn. Een speciaal UV-werend laagje voorkomt dat de zon de kabel verhard, waardoor deze uiteindelijk breekt.

Wil je de kabel gebruiken voor je internetverbinding? Zoek dan eerst uit wat jouw internetsnelheid is. Dat kan op twee manieren: via je internetprovider of door een online speedtest te doen. Heb je een internetsnelheid tussen de 100 en 1000 Mbps? Dan heb je een CAT 5e of CAT 6 internetkabel nodig. Ligt de snelheid boven de 1000 Mbps? Kies dan voor een CAT 6a netwerkkabel.

CAT en MHz?

Je kunt netwerkkabels in verschillende categorieën kopen. De categorie wordt aangeduid met CAT. CAT 3 is de laagste categorie en CAT 8 de hoogste. Als je de kabel privé gebruikt, dan kun je het beste voor minimaal CAT 6 kiezen. Onthoud: hoe hoger het cijfer achter deze aanduiding, hoe meer gegevens de kabel verwerkt. Ook de snelheid, oftewel het aantal Megabit per seconde, is van belang. Datzelfde geldt voor de bandbreedte: het aantal MegaHertz. Hoe meer MegaHertz hoe meer data er tegelijk verwerkt kan worden.

Stugge en soepele kabels

Verder is het goed om te weten dat er zowel soepele als stugge netwerkkabels verkrijgbaar zijn.

Elke kabel heeft 4 aderparen. Bij een soepele netwerkkabel heeft één aderpaar meerdere dunne koperdraadjes. Bij een stugge netwerkkabel bestaat de aderpaar uit één koperdraad. Stugge kabels worden ook wel installatiekabels genoemd. Dat is niet voor niets: ze worden gebruikt voor de aanleg van een vaste aansluiting. Denk bijvoorbeeld aan een wandcontactdoos of aan een patchpaneel. De soepele kabels zijn onder meer geschikt voor het zelf maken van patchkabels. Bij patchkabels plaats je aan de uiteinden van de kabel RJ45 connectoren. Deze connectoren hebben mespuntjes. Als je de kabel knijpt, dan snijden deze puntjes tussen de kleine koperdraadjes door de patchkabel heen.

Let op: het komt helaas regelmatig voor dat de connectoren op een stugge kabel worden aangesloten. De mesjes hebben dan moeite om door de harde kerk te komen. Daardoor wordt er geen of slecht contact gemaakt en is de kans groot dat er dataverlies optreedt. Denk dus altijd goed na voor je een nieuwe kabel aanschaft. Zo kun je heel veel problemen voorkomen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant