<p>Gasten in een Osse horecazaak. (Foto: Hans van der Poel)</p>

Gasten in een Osse horecazaak. (Foto: Hans van der Poel)

‘Tegenslagen voor ondernemers niet alleen op financieel, maar ook op mentaal gebied’

  •   keer gelezen

OSS | Horecaondernemer Ziggy Duijns van Cafetaria De Carrousel in Oss en bestuurslid van KHN regio Brabant noemt de versoepelingen voor de horeca broodnodig. “Het blijft mijzelf, de horecaondernemers maar ook andere sectoren een raadsel waarom de horeca en cultuur niet waren meegenomen met de vorige versoepelingen.”

“Over het algemeen zie je dat de fastservice minder heeft geleden dan andere takken van de horeca. Maar de tegenslagen zijn dusdanig geweest voor iedereen. Zowel op financieel als mentaal gebied. De reserves zijn al een tijd op en het privévermogen slinkt flink. Deze tegenslag zal dan ook na de crisis een tijd merkbaar blijven.” Ook op personeelsgebied zijn er voor veel ondernemers uitdagingen. “Een deel van de zaken heeft kunnen overleven met de afhaalfunctie. Maar sommige zaken hebben alle activiteiten moeten staken, hun personeel uitbesteed en zijn zelf iets anders gaan doen.” 

Marges onder druk
Duijs denkt dat de horeca zich waarschijnlijk snel herstelt op het niveau van 2019. “Maar het verlies van de pandemie haal je niet meer in. Dat was al de verwachting aangezien mensen niet twee keer zoveel gaan eten en drinken de komende twee jaar. Met de marges die nu nog meer onder druk staan (onder andere prijsstijging grondstoffen, prijsstijging energie, terugbetalen uitgestelde belastingen en stijging van loonkosten) is het vrijwel onmogelijk.”

Meer berichten