Afbeelding
Foto: Hans van der Poel

‘CDA Oss staat net als ik midden in de samenleving’

Politiek 730 keer gelezen

OSS | CDA Oss wil zich inzetten voor het Oss van nu en het Oss van straks. Dat doet #Team22 aan de hand van ‘de zeven prioriteiten van het CDA Oss’. Op nummer 12 van de kieslijst staat een nieuw gezicht in de Osse politiek: Neset Irsik. “Observeren wat er niet goed gaat is 1. Wat we vervolgens kunnen doen, dat is mijn drijfveer om de politiek in te gaan.”

Hij kwam 52 jaar geleden als 3-jarig jongetje samen met zijn gezin vanuit Turkije naar Nederland. “Ik ben in de Ruwaard opgegroeid en had er een hele goede en fijne jeugd. Na de basisschool en middelbare school in Oss ben ik gaan studeren in Den Bosch. Daarnaast ben ik van jongs af aan al sociaal bewogen geweest. In de jaren ‘70 ging ik als jonge jongen mee als tolk naar fabrieken, het gemeentehuis of belastingkantoor. In de jaren ‘90 en begin van deze eeuw was ik onder andere voorzitter van de Turkse Ouderraad. Ik vond het belangrijk dat migrantenkinderen wat kansrijker op de wereld kwamen te staan. Zo hebben we bijvoorbeeld bijlessen voor vele honderden kinderen gegeven bij de Volksuniversiteit. Waar ik ook met een heel fijn gevoel aan terugdenk, was het Internationaal Kinderfeest wat ik mede mocht organiseren. Zo’n 1000 kinderen en hun ouders met verschillende achtergronden kwamen bij elkaar in Elckerlyc.”

Saamhorigheid
Na zijn opleiding rolde hij het bedrijfsleven in. De Ossenaar werkt voor een multinational en is vaak in het buitenland. “Door corona heb ik de laatste twee jaar vaak thuis in Oss gewerkt. Ik kreeg zodoende meer kans om om me heen te kijken en tot bezinning te komen. Wat ik heb gezien, is dat de maatschappij verhard, polarisaties, stevige taal en mensen die om het minste of geringste tegenover elkaar staan. Dat is niet het Nederland van mijn jeugd: de verbinding, saamhorigheid, gemeenschapszin. Waar gaat dit heen? Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen, in wat voor wereld komen zij later? Toen ik CDA Oss-lijsttrekker Sidney van den Bergh sprak, deelde hij dezelfde zorgen. Hij gaf aan dat ze bezig waren om een nieuw divers team op te richten met allemaal mensen met gemeenschapszin. Toen er een programmacommissie moest komen, ben ik gaan praten. Kennelijk praatte ik geen onzin en ik werd gevraagd om kandidaat te worden.”

Trotse Ossenaar
Zijn antwoord was ‘ja’. “Ik was niet politiek georiënteerd en stemde nooit op een specifieke kleur. Voor iedere verkiezingen keek ik naar de partijprogramma’s en het gedachtegoed van het moment. Dit CDA past perfect bij mij. Ik geloof niet in de verzuiling, dat heeft z’n tijd gehad. Als een partij bijvoorbeeld groen of arbeid in z’n naam heeft staan, betekent dat niet dat andere partijen zich daar niet hard voor willen maken. CDA is een middenpartij uit de samenleving. Ik ben een mens van de samenleving. Tijdens mijn vele contacten in de zakelijke wereld, heb ik nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik een trotse Ossenaar ben en uit een arbeidersmilieu kom. De verandering in de gemeente Oss komt niet uit Den Haag of het gemeentehuis, maar door mensen uit de samenleving.” 

Afstand verkleinen
Zoals eerder geschreven heeft CDA Oss ‘zeven prioriteiten’ op papier gezet. Voor drie punten wil hij zich voornamelijk inzetten. “Zo wil ik de afstand tussen politiek en burgers verkleinen. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben moeite om online te communiceren met de overheid. En dan heb ik het nog niet over ondernemers. Denk je dat iedereen snapt hoe een Omgevingswet of een bestemmingsplan werkt? De politiek en burgers zijn van elkaar afgedreven. CDA wil de politieke agenda naar de mensen toebrengen. Ze wegwijs maken naar voorzieningen, regelingen en activiteiten.” Hij vervolgt: “CDA is de laatste jaren altijd in gesprek gegaan met burgers en ondernemers. Dat blijven we doen en daar ga ik me voor inzetten. We willen vanuit de maatschappij horen wat er speelt en informatie terugbrengen.”

Inclusieve samenleving
Het toewerken naar een inclusieve samenleving staat hoog op het verlanglijstje. “Het is schrijnend als ik onderzoeken lees waaruit blijkt dat mbo-studenten met een migratieachtergrond er vier keer langer over doen om aan een stageplaats te komen dan studenten met een Nederlandse achternaam. En dat de werkloosheid onder hbo’ers met een ‘andere naam’ na hun studie drie keer hoger is. We moeten nieuwsgierig zijn naar elkaar. We worden krachtiger door gebruik te maken van de verschillen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er mensen zijn met gezond verstand die geen inclusieve samenleving willen. Voor de toekomst van vergrijzend Nederland hebben we iedereen hard nodig. Kijk eens naar de gemeente Oss. Daar heb je inwoners met een migrantenachtergrond die arts zijn, advocaat, profvoetballer of succesvol ondernemer. Er is echter bij veel mensen een verkeerd beeld over migranten. Als je dan als migrant boos in een hoekje gaat zitten, kom je er niet. Sta op en zorg dat je wordt gezien. Op alle vlakken van de samenleving moeten we een handreiking doen naar elkaar en ons gezamenlijk inzetten voor de toekomst van onze (klein)kinderen.”

Ondernemers samenbrengen
Met jarenlange ervaring in het bedrijfsleven wil hij zich inzetten voor ondernemers in de gemeente Oss. “Ik zie dat veel ondernemers tegen problemen aanlopen. We willen de informatiestroom van en naar de (lokale) overheid versterken. Welke kansen liggen er en hoe kunnen we ze wegwijs maken? Wij vinden het verder belangrijk dat ondernemers ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen ondersteunen, door bijvoorbeeld het oprichten van meer koepels.” Meer informatie op www.cda.nl/noord-brabant/oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant