<p>Jan van Leest.</p>

Jan van Leest.

Jan van Leest: ‘Het werk in Dorpsraad Berghem als heel prettig ervaren’

  •   keer gelezen

BERGHEM | Met een Osje van Verdienste werd Jan van Leest onlangs tijdens zijn afscheid bij Dorpsraad Berghem bedankt voor zijn inzet voor het dorp. De 76-jarige Berghemnaar is echter niet van plan om rustig aan te doen. “Ik kijk wel wat er op mijn pad komt.”

door Leon Voskamp

Als iemand trots is op Berghem, dan is het Jan van Leest wel. Geboren en getogen in Oss, maar op 17-jarige leeftijd kwam hij vanwege de liefde naar Berghem. “Ik voel me geen Ossenaar, maar een echte Berghemnaar. Ik ben trots dat ik hier woon en ken er veel mensen. Ondanks dat het dorp de laatste jaren flink is gegroeid, blijft dat gevoel. Goed om te zien is dat de Berghemse jeugd er veelal voor kiest om in het dorp te blijven wonen.” Wat hij allemaal voor Berghem heeft gedaan of nog doet? Zo was hij onder andere medeoprichter van de tennisvereniging, betrokken bij de organisatie van Koningsdag en dodenherdenking, de bouw van de nieuwe Berchplaets, verkeersprojecten op school, realisatie van de Piekenhoef, bemande de stand van ‘Berghem Bruist’, verzorgt en beheert de uitleen van duofietsen, is lid van het Repair Café en van Heemkundevereniging Berchs-Heem, betrokken bij het centrumplan, actief voor de Berghse Tafel en hij doet nog meer andere activiteiten. Daarnaast zat hij 24 jaar in Dorpsraad Berghem. “Toen ik net in Berghem woonde, ging ik met mijn schoonvader melkbussen ophalen en daarna melk uitventen. Verder heb ik 30 jaar in basisschool ‘t Molenveld gewerkt. Zodoende heb ik veel mensen leren kennen. Die belangstelling voor mensen en de vele contacten hebben wij doen besluiten om de politiek in te gaan. Eerst was ik aangesloten bij AB’74, vanuit daar heb ik me aangemeld voor de dorpsraad en werd ik gekozen.”

Adviezen
Als lid van Dorpsraad Berghem heeft hij zich in de loop der jaren voor veel dingen ingezet. “Als dorpsraad geef je gevraagd en ongevraagd adviezen richting gemeente. We worden gevoed door de Berghemse samenleving. Maar andersom betrekt de gemeente ons ook in de communicatie met inwoners. Als dorpsraad kun je wel degelijk invloed uitoefenen op beslissingen van de gemeente. Zo zagen wij bijvoorbeeld de naam Bergs Veld niet zitten en wilden we de naam Mr. Gielenplein behouden. Dat is uiteindelijk gelukt. Ook hebben we ons ingezet om de Spaanderstraatsche Akkers open te houden. Als je gegronde redenen hebt, wordt er zeker naar je geluisterd.”
Naast Van Leest namen ook Ad Verhagen en Sandra Bouwman afscheid van de dorpsraad. Gerard de Mol, Ruud Hoefnagel en Harold Mazen zijn de nieuwe gezichten. “Het is belangrijk dat je Berghem aanvoelt en een groot netwerk hebt. Je moet overal je gezicht laten zien en weten wat er speelt. Ik heb het altijd als heel prettig vrijwilligerswerk ervaren waarin je iets kunt betekenen.”

Wensen
Berghem is groeiende en het is volgens Van Leest een heerlijke plek om te wonen. Wensen heeft hij nog wel. “Het is jammer dat we geen echt centrum hebben. Er is te weinig aanbod van winkels. Als ondernemers en gemeente Oss gezamenlijk meer initiatief tonen, vergroot dat de aantrekkingskracht van het dorp.”

Meer berichten