Mike Uijen ging op bezoek bij studenten van ROC de Leijgraaf.
Mike Uijen ging op bezoek bij studenten van ROC de Leijgraaf.

Duurzame oplossing voor ‘gasverspiller’ sv TOP

Sport 1.670 keer gelezen

OSS | Alleen al aan gas is sv TOP 15.000 euro per jaar kwijt. De Osse voetbalvereniging wil een belangrijke stap zetten op het gebied van duurzaamheid en nu met de stijgende gasprijzen al helemaal. Voor de zomervakantie hoopt TOP te kunnen beschikken over een duurzame fietsenstalling met zonnepanelen op het dak.

De Talentencampus in Oss heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. TOP is op het park de enige ‘gasverspiller’. Voor het verwarmen van de douches wordt een gasboiler gebruikt. Die boiler is door de gemeente Oss van een ander gebouw naar de kleedlokalen van TOP verplaatst. “We zijn al jaren bezig om een duurzame oplossing te verzinnen voor deze boiler. Zonnepanelen op ons eigen dak is geen geschikte optie, want we liggen pal op het noorden. In gesprek met adviseur Ruud Megens kwamen we op het idee voor een fietsenstalling met een duurzame oplossing op het dak”, aldus Mike Uijen namens TOP.

Schools project
Het gaat om een fietsenstalling van zo’n 40 m2 waar 40 fietsen geplaatst kunnen worden. TOP vroeg prijzen op, maar het prijskaartje was voor de voetbalclub niet te betalen. “Daarom zijn we de mogelijkheden gaan bekijken om er een schools project van te maken. ROC de Leijgraaf was tijdens een gesprek erg enthousiast. We hebben een programma van eisen voorgelegd en met onze input zijn derdejaars studenten Smart Building aan de slag gegaan. Ze hebben twee ontwerpen gemaakt, die wij als bestuur samen met een groep techneuten hebben beoordeeld. Het meest geschikte en mooiste plan hebben ze bij de gemeente Oss ingediend. Er was maar 1 opmerking: de kleur rood in het dak is vervangen door groen die je op de Talentencampus tegenkomt bij de poorten en hekken. De studenten hebben ook de omgevingsvergunning aangevraagd die onlangs is verleend.”
Docent Rob Ulehake: “Geweldig voor onze studenten dat ze met een echt project aan de slag mochten. We hebben speciaal rondom dit project een lespakket samengesteld. Voor zowel ROC de Leijgraaf als TOP is deze samenwerking een win-winsituatie. We hopen dat er meer mooie verbindingen worden gemaakt met het verenigings- en/of bedrijfsleven.”

Handjes
Met het beste ontwerp werd Het Hooghuis ZuidWest benaderd om de fietsenstalling te maken. De leerlingen Techniek gaan binnen bedrijven (zoals Kemkens, Baaijens Metaal en met behulp van Dombosch Bouw) aan het werk. De verwachting is dat voor de zomervakantie het eindresultaat gepresenteerd kan worden. Uijen: “Het is een mooie uitdaging, maar we hebben er vertrouwen in dat TOP en daarmee de hele Talentencampus binnenkort een aanwinst rijker is.” Voor de aanschaf van een warmtepomp wil TOP een beroep doen op sponsoren en een duurzaamheidslening afsluiten bij de gemeente Oss. “Dit project past perfect bij de visie van de Talentencampus. Onderwijs, bedrijfsleven en sport komen samen. We rekenen op een gebaar van de andere partners op de Talentencampus en dan met name de gemeente Oss. Het moet toch wat waard zijn als je maatschappelijk verantwoord ondernemen, verduurzamen en de Global Goals als gemeente hoog in het vaandel hebt staan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant