Het team van Autobedrijf van Berkom.
Het team van Autobedrijf van Berkom.

Autobedrijf van Berkom gestopt: ‘Het contact met de klanten was het leukst’

Zakelijk 4.150 keer gelezen

OSS | Autobedrijf van Berkom is een begrip in Oss. Op 1 april (geen grap) stopte het autobedrijf aan de Orlando di Lassostraat 8. Met ondernemer Ineke van Berkom (70) blikken we terug op een boeiend verleden. 

door Leon Voskamp

Het liefst was Ineke nog een jaar doorgegaan met het bedrijf. In 2021 had ze tegen haar personeelsleden verteld om samen met haar man in 2023 te willen stoppen. Het werd echter noodgedwongen een jaar eerder. “We zijn altijd eerlijk geweest tegen ons personeel. Zo konden ze altijd cursussen volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. En op die manier kunnen ze na ons bedrijf een nieuwe stap zetten. Helaas werd onze monteur die al 44 jaar bij ons werkt ziek en kon niet meer terugkeren op de werkvloer. We hadden nog maar één monteur over. Tijdelijk hebben we een kracht uit Roemenië erbij gehad, maar die is onder andere vanwege de oorlog in Oekraïne terug naar zijn land gegaan. Verder is het gewoon ontzettend moeilijk om in deze branche aan nieuwe mensen te komen. Dat is ook een probleem in onder andere de bouw. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor en proberen ze de jeugd te motiveren voor een technische opleiding te kiezen. We hadden een monteur met een hoog salaris ‘weg kunnen kopen’ bij een ander bedrijf, maar in 2023 wilden we stoppen. Dat was geen reële optie.” Toen de ‘eigen’ monteur besloot te vertrekken, betekende dat het einde van Autobedrijf van Berkom. “We hebben geweldig personeel, niet voor niets dat ze zo lang hier hebben gewerkt. In plaats van een lange voorbereidingstijd moesten we ineens snel schakelen vanwege de bedrijfsbeëindiging. Een heel werk: Nederland op z’n smalst. Het is niet zo dat je er bent met het inleveren van de sleutel. Je hebt zo veel dingen die je moet regelen, het is bijna niet te overzien.” 

Veel reacties
De klanten werden allen geïnformeerd. “Het sloeg bij velen in als een bom. De laatste drie weken hebben we veel reacties gehad. Van kaarten, flessen wijn, bloemen tot chocola, het is niet normaal wat we hebben gekregen. Er hebben zelfs mensen hier aan tafel gehuild. Dat klantencontact was altijd het mooie. We hebben een band opgebouwd met onze klanten. Zo kennen we een familie waarvan drie generaties naar onze garage kwamen. We hebben lief en leed met elkaar gedeeld.” Het bedrijf kreeg in 50 jaar BOVAG-lidmaatschap nog nooit een klacht.

100 jaar
Stoppen in 2022 is gezien het jaartal wel mooi. In 1922 werd namelijk de vader van Ineke geboren: Bart. Hij richtte in 1962 het autobedrijf op. Eerst in een nishutje bij iemand op de plaats en elke keer groeide het bedrijf een stukje verder. In 1976 verhuisde hij naar de Orlando di Lassostraat, de huidige locatie. Ineke kwam in 1967 op 16-jarige leeftijd in het bedrijf werken. “Mijn droom was om juf op de basisschool te worden, maar na de middelbare meisjesschool zette mijn vader mij op kantoor neer.” In 1999 nam ze het bedrijf van haar vader over. Een vrouwelijke eigenaar van een autobedrijf was toen uniek en eigenlijk nog steeds. “Het is 2022, maar mensen kijken nog steeds raar als ze zien dat ik de ondernemer ben. Tijdens beurzen gebeurt het zo vaak dat mensen tegen mijn man praten en mij links laten liggen. Als mijn man dan aangeeft dat ik de beslissingen neem, zijn ze verrast.” Ineke is het voorbeeld van een succesvolle vrouwelijke ondernemer in de mechaniek. Die zouden er best meer mogen zijn. “Misschien ben ik een beetje rebels. Als ik naar vergaderingen met andere ondernemers ga, zie ik de ene na de andere grote auto parkeren. Ik kom met mijn 35 jaar oude Toyota Starlet. Ik heb niets met grote auto’s, dat past niet bij me.”
Met Autobedrijf van Berkom is er een bekend autobedrijf gestopt. “We zitten op een industrieterrein bij het spoor. We hebben geen website of social media en adverteren niet. Hoe kunnen we bekend zijn? We denken door de goede mond-tot-mondreclame. Het is hier gezellig en we helpen de klant zo goed mogelijk. We willen hen bedanken voor het vertrouwen. Op 28 mei toasten we daar ook nog op in de Orlando di Lassostraat.”

Toekomst
De komende tijd wordt er opgeruimd in het pand. Overigens is het verkocht en komt er een autoverkoopbedrijf in. “We gaan eens rustig uitzoeken wat we gaan bewaren. Daarna hebben we voor onszelf één jaar gepland om uit te zoeken wat we willen gaan doen. Geraniums kopen om achter te zitten doen we niet. Wel willen we eens lekker op vakantie gaan naar Ierland en Engeland. En we gaan weer motorrijden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant