Sofia Tsimbalyuk. (Foto: Frits van der Ven)
Sofia Tsimbalyuk. (Foto: Frits van der Ven) Foto: FRITS VAN DER VENfjmvanderven@gmail.com

Sofia: Oekraïense tiener met Olympische droom

Sport 681 keer gelezen

SCHAIJK | Sofia Tsimbalyuk (16) meldde zich drie weken geleden bij handboogvereniging De Vriendenkring 1897 in Schaijk. Sofia komt uit de Oekraïense stad Odessa. Samen met haar moeder, broer en hondje verliet zij Oekraïne door de oorlog met Rusland. Na hun reis kwamen ze in Dieden terecht waar ze verblijven bij hun gastgezin. Nu pakt Sofia haar grootste passie, handboogschieten, weer op in Schaijk.

Al sinds haar twaalfde schiet Sofia. Ze trainde in Oekraïne om bij de jeugd Olympische selectie te komen. Helaas kon ze haar boog niet meenemen naar Nederland. “Haar eerste training bij onze vereniging schoot ze daarom met een clubboog. Maar al snel leenden onze leden haar hun reservemateriaal en konden we een mooie boog samenstellen. Inmiddels is ze aan de nieuwe boog gewend en stijgen de scores elke training”, aldus Frits van der Ven namens de vereniging. Sofia traint nu drie keer per week en werkt zo aan haar grote droom: meedoen aan de Olympische Spelen. Maar voor het zover is wil ze eerst deelnemen aan de Jeugd Olympische Spelen.

Talenknobbel
“Bij haar gastgezin en op de vereniging praat ze vooral Engels. Daarbij helpen vertaaltools om de lastige woorden naar het Nederlands, Engels of Russisch te vertalen. Ook leert Sofia zichzelf Nederlands via een app en is ze afgelopen week gestart op het Maaslandcollege in Oss. Daarnaast is haar moeder begonnen als fulltime onderwijsassistente bij Het Hooghuis en gaat opzoek naar een eigen woning voor het gezin.”

Boeken, sieraden en baksels
Naast handboogschieten houdt Sofia van lezen. Zo duikt ze graag in klassiekers als ‘Pride and Prejudice’ van Jane Austen. En wanneer ze niet leest, maakt ze zelf sieraden of vind je haar in de keuken. Want ook bakken is een grote hobby. Van traditionele Russische of Oekraïense taarten tot schattige cupcakes.

Aanwinst
Sofia’s vrolijkheid en enthousiasme werken aanstekelijk, zo geeft Van der Ven aan. “Ze is dan ook een aanwinst voor onze vereniging en we zij blij dat wij haar een plekje bij de club kunnen bieden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant