Een gang in het voormalige belastingkantoor.
Een gang in het voormalige belastingkantoor.

Onduidelijk hoelang niet-Oekraïense vluchtelingen in Oss blijven: ‘We ontvangen ze op een warme manier’

Algemeen 1.633 keer gelezen

OSS | Het is nog niet duidelijk hoelang de 80 vluchtelingen die dinsdagavond naar Oss kwamen, in het voormalig Belastingkantoor verblijven. Het gaat volgens burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans veelal om gezinnen met kinderen.

Op de bovenste twee verdiepingen van het Belastingkantoor verblijven vluchtelingen uit Oekraïne. Toen het hele pand gisteren brandveilig werd verklaard, stuurde het ministerie een groep van 80 vluchtelingen naar Oss. Deze groep -niet afkomstig uit Oekraïne- kon niet worden opgevangen in het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. Buijs-Glaudemans: “Er was sprake van een crisissituatie en wij gaan geen mensen op straat zetten. Dinsdagavond stond een grote groep bij het gemeentehuis en we hebben hen eten gegeven. Er waren op dat momenten veel fracties aanwezig, die hebben geholpen. Onder andere de wethouder en griffier hielpen om bedden in elkaar te schroeven. ‘s Avonds rond 23.30 uur is de laatste groep naar de overkant gegaan.”
De gemeente heeft nauw contact met het COA en het ministerie. Vooralsnog is niet duidelijk hoe lang de vluchtelingen in Oss blijven. “We zijn heel blij dat we deze mensen hier mogen ontvangen. Het was in eerste instantie een uitdaging om alles te laten slagen. Rond 24.00 uur was iedereen binnen. We ontvangen de mensen op een warme manier en willen dat ze zich hier veilig voelen en rust krijgen. Dat doen we met een team hele gemotiveerde en gedreven vrijwilligers. Mooi om te zien is dat ook Oekraïners de handen uit de mouwen staken”, aldus Angelo Schuurmans, oprichter van Stichting Thuis in Oss.
In eerste instantie was het gehele pand bestemd voor vluchtelingen uit Oekraïne. Die worden nu ondergebracht op andere locaties in de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant