Clubicoon Michel Heesbeen. (Foto: Yvonne van de Westelaken)
Clubicoon Michel Heesbeen. (Foto: Yvonne van de Westelaken)

Clubicoon Michel Heesbeen stopt bij DOT: ‘Er staat een supertalentvolle selectie’

Sport 1.571 keer gelezen

OSS | 21 jaar speelde hij in de selectie van DOT Oss. Clubicoon Michel Heesbeen heeft zijn laatste wedstrijd in de zaal achter de rug. Met de Osse korfballers pakte hij vorige week in een bomvolle Mondriaan sporthal de titel in de tweede klasse door een overwinning op Juliana. Vlak voor tijd kreeg de 38-jarige Ossenaar een welverdiende publiekswissel.

door Leon Voskamp

Is dit stoppen op je hoogtepunt?
“Het is inderdaad één van de mooiste momenten uit mijn carrière. Ik ben wel vaker kampioen geworden, dat zijn toch momenten die je bij blijven.”

Is de titel in de zaal lekkerder dan op het veld?
“Qua niveau is korfbal in de zaal toch wel een duidelijk verschil met het veld. Het gaat binnen veel sneller. De ondergrond is fijn en je hebt niet te maken met wisselende weeromstandigheden. Er ontstaat over het algemeen mooier korfbal. Puur voor de vereniging is het veldseizoen echter aantrekkelijker. We spelen dan op ons eigen sportpark en de kantine is altijd gezellig. Maar qua spel heeft de zaal mijn voorkeur.”

Waren jullie de grote favoriet in de zaal?
“Nee, Animo was op voorhand de grootste favoriet. Dat wij uiteindelijk na het winnen van de poules en de kruisfinales promoveren naar de eerste klasse maakt het extra knap.”

Wanneer heb je de beslissing 
genomen om de stoppen?
“Door corona was vorig jaar geen leuk seizoen om te stoppen. Al best vroeg dit seizoen heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt dat dit mijn laatste jaar is. Je wil ook stoppen op het moment dat je het gewenste niveau nog kan brengen en niet dat ik te lang doorga en het niet meer kan belopen. Dat gewenste niveau lukt nog, maar wat het hoofd wel wil, wil het niet lichaam niet altijd meer. Als ik de dag na de wedstrijd opsta, voel ik dat wel. Je merkt aan alles dat de jonge spelers uit onze selectie veel sneller herstellen.”

Je maakt het veldseizoen bij DOT af. En dan?
“Dan ben ik voorlopig rustend lid. 21 jaar heb ik in de weekenden alles opzij gezet voor het korfbal, ik wil er nu eens achter komen hoe de weekenden en de ‘trainingsavonden’ zijn zonder sportieve verplichtingen. Of ik bang ben voor een zwart gat? Ik overweeg in de toekomst wellicht bij een lager team samen met vrienden te gaan spelen.”

Je hebt altijd bij DOT gespeeld. Nooit de ambitie gehad om ergens anders te kijken?
“In mijn jongere jaren is er weleens wat contact geweest, maar dat was voor mij niet voldoende om DOT te verlaten. Bovendien spelen alle clubs hier uit de regio op hetzelfde of een lager niveau. Om dan echt hogerop te gaan, moet je lang in de auto zitten. Ik had wel de ambitie om op een hoger niveau te korfballen, maar dan altijd met DOT. Dat we daar nu in de zaal in zijn geslaagd, is een mooie stap.”

Welke spelers zijn je in al die jaren bijgebleven?
“Ik heb met zoveel goede spelers/speelsters gekorfbald en ik heb zoveel leuke mensen ontmoet. Als ik er toch een paar moet noemen, dan is dat zeker legende Roalt Abrahams. Hij was mijn jeugdidool bij DOT. Hij heeft tot zijn 43ste in het eerste gekorfbald. Ook heb ik vele jaren gespeeld met Patrick van Helvoort. En ik noem zeker Peter Bras. Hoe leuk is het als je samen met je beste vriend in het team speelt. Mijn huidige partner Ellen Haverkate heb ik in de selectie ontmoet, ook bijzonder.”

Ben jij in de loop der jaren veranderd als korfballer?
“Ik was vroeger echt een heethoofd. Als iets niet lukte bij mij of een teamgenoot, kon ik uit mijn plaat gaan. Het commentaar op scheidsrechters heeft me de nodige kaarten opgeleverd. Nu op 38-jarige leeftijd en oudste van de groep is dat korte lontje wel verdwenen. Ik wil natuurlijk niet keihard uitvallen naar een veel jongere ploeggenoot.”

Kan DOT wel zonder Michel Heesbeen?
“Ik heb veel vertrouwen in de huidige spelersgroep. Als je mij niet meerekent, is de gemiddelde leeftijd rond de 20 jaar. Een supertalentvolle selectie met groeipotentieel. Als ze zich zo door blijven ontwikkelen, dan denk ik dat ze een prestatie neer kunnen zetten die uniek is voor DOT Oss. Ik sluit zeker niet uit dat ze in de toekomst nog een niveau hoger gaan bereiken.”

Schuilt er ook een toekomstig hoofdtrainer in je?
“Ik ben 15 jaar jeugdtrainer geweest en heb dat met veel plezier gedaan. Daar ben ik nu mee gestopt, maar ik sluit niets uit in de toekomst. Ook niet het hoofdtrainerschap. We zien wel wat er gaat gebeuren, eerst genieten van de vrije tijd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant