Een wedstrijd op De Witte Ruijsheuvel.
Een wedstrijd op De Witte Ruijsheuvel.

Motorclub Oss heeft geweldige geschiedenis

Sport 1.035 keer gelezen

Motorclub Oss bestond op 1 november 2021 50 jaar. Op zaterdag 30 april willen ze dit vieren van 15.00 tot 18.00 uur in het clubpaviljoen op De Witte Ruijsheuvel aan de Aengelbertlaan 60.

Voor het ontstaan van Motorclub Oss gaan we terug naar november 1971. Een groep bevriende motorcrossers uit Oss wilde een motorclub oprichten maar er was geen geld. Harrie Hendriks, Frans Baaiens en Jo van den Berk wilden wel een startbedrag geven om dit mogelijk te maken en zo kwam de vereniging tot stand. Het oprichtingsbestuur was Paul Pouwels (voorzitter), Jo van Berkom, Paul Nelissen, Jo van Veghel, Jo Strik en Wim van den Boom. De zoon van Jo van Veghel, Eric, is de huidige voorzitter van MCO. Oud-bestuursleden Paul Pouwels en Jo Strik zijn nog steeds lid samen met Bert Rovers, Martien Kivit en Anton Pulles.

Wedstrijd
De eerste wedstrijd werd in 1973 op het terrein bij de Osse haven georganiseerd onder de N.M.B. vlag. Er werden op woensdag jeugdtrainingen en -wedstrijdjes gereden op het IJsselstraat-circuitje. In 1980 verhuisde M.C.O. op verzoek van het gemeentebestuur van Oss naar de voormalige vuilnisstort aan de Aengelbertlaan. De opening werd op 4 mei 1980 onder de NMB-vlag verricht door burgemeester Janssen in een zijspan. De eerste jaren kreeg het circuit met een stuk asfaltweg erin steeds een andere indeling door de stortactiviteiten en moesten enkele delen zaterdags voor de wedstrijd nog in orde worden gemaakt.

De Witte Ruijsheuvel
Vanaf 1981 werden de motorcrosswedstrijden onder de K.N.M.V.-vlag georganiseerd. Vanaf 1982 kreeg het circuit een vastere vorm en de naam ‘circuit De Witte Ruijsheuvel’: genoemd naar de heren van de gemeente die op de stort werkzaam waren. Na diverse NK- en internationale wedstrijden werd in 1985 voor de eerste keer een GP Solo Motocross georganiseerd.

Wereldkampioen
Een jaar later -1986- vond in Oss de huldiging plaats van de jongste Nederlandse wereldkampioen: Dave Strijbos en van vicewereldkampioen John van den Berk. Er was een rijtoer door Oss, ontvangst door burgemeester Eppo van Veldhuizen en op de Heuvel stond een minicrossbaan.

Clubpaviljoen
In 1991 werd begonnen met de bouw van het clubpaviljoen. Er zijn ruimten gecreëerd voor onder andere jury, pers en vip’s. In 1996 werd de promotieprijs van de gemeente Oss uitgereikt aan Motorclub Oss. In 1999 werd de mountainbikeclub als commissie van Motorclub Oss opgericht met wekelijks trainingen op het circuit.

Heden
Circuit De Witte Ruijsheuvel wordt door diverse vrijwilligers enkele dagen per week het gehele jaar door onderhouden. Niet alleen reparaties aan hekwerken en materiaal maar ook het onderhoud van de beplanting. Dit alles in overleg met de boswachter en gemeente en dit alles zonder subsidie van de overheid. Mede door de goede staat zijn er in de loop der jaren veel mooie wedstrijden geweest. Er worden jaarlijks ONK, DMoMX en GP Motocross wedstrijden georganiseerd. Het hoogtepunt was de succesvolle MXGP vorig jaar in Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant