Afbeelding
Advertorial

Hoe zit het met de terugverdientijd van zonnepanelen?

Algemeen 335 keer gelezen

Zonnepanelen zijn een slimme investering, zeker in een tijd waarin de energieprijzen door het dak gaan. Maar aan welke terugverdientijd kun je denken? Wellicht iets dat je wilt weten alvorens je in zonnepanelen investeert. Deze is echter van een aantal factoren afhankelijk en daarover vertellen we je in dit artikel meer.

Financieel rendement of terugverdientijd

Allereerst is het interessant om in te zoomen op het financieel rendement versus de terugverdientijd. Bij de terugverdientijd kijk je naar hoe lang het duurt voordat je de investering terugverdient. Bij een gemiddeld zonnepanelen systeem kun je uitgaan van een periode van zes tot acht jaar. Behoorlijk snel dus, want na deze periode leveren de panelen alleen nog maar winst op. Het financieel rendement kan echter groter zijn, want door gebruik te maken van zonnestroom zit jij niet meer vast aan die maandelijkse gigantische energierekening. Daardoor bespaar je op termijn extra geld, waardoor je onder de streep nog eens extra voordelig uitkomt.

Prijs van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen moet altijd bekeken worden in verhouding tot het rendement. Zo zijn de goedkoopste zonnepanelen niet altijd de voordeligste. Nee, beter kijk je dus naar prijs-kwaliteit. Daarvoor zijn niet alleen goede panelen van belang, maar ook vakkundige installatie en persoonlijk advies. Een goed bedrijf kijkt namelijk naar hoeveel panelen er nodig zijn om jouw verbruik af te dekken, maar ook naar welke panelen het meest geschikt zijn voor jouw dak en hoe deze het beste gelegd kunnen worden. Daarnaast is de garantie iets om rekening mee te houden. Goede zonnepanelen gaan zeker 20 tot 25 jaar mee, vaak zelfs nog langer.

Bekostigen van de zonnepanelen

Ben je benieuwd naar de zonnepanelen kosten? Doe dan de Dakscan bij aanbieder Sungevity en krijg vrijblijvend een indicatie op basis van jouw verbruik. Weet je niet wat je verbruik is, dan kun je ook het type huis aangeven (zoals vrijstaand, hoekhuis, et cetera). Kom je erachter dat je de prijs voor het zonnesysteem op dit moment niet op kunt hoesten? Dan hoef je het idee nog niet meteen uit je hoofd te zetten. Vaak is het namelijk ten opzichte van aangesloten zijn bij het reguliere energienetwerk nog voordeliger om voor zonnepanelen een groene lening af te sluiten. Deze zijn speciaal opgezet voor mensen die willen investeren in verduurzamen. De voorwaarden zijn vaak relatief gunstig, zoals een rente van 3,5% tot 4% en boetevrij tussentijds aflossen. Maak een rekensom, de kans is groot dat ook jij met zo’n lening onder de streep alsnog voordeliger uitkomt door de aanschaf van zonnepanelen.

Btw terugvragen en subsidies gebruiken

De terugverdientijd kan verkort worden door gebruik te maken van lokale subsidies van de gemeente. Niet iedere gemeente heeft deze, dus check het zelf op de Energiesubsidiewijzer van de Rijksoverheid. Zo zie je hoeveel je kunt krijgen via bepaalde regelingen. Er zijn overigens ook ooit subsidies verkrijgbaar voor warmtepompen en woningisolatie, dus als je toch bezig bent met verduurzamen is ook dit het overwegen waard.

Daarnaast kun je via de Belastingdienst 21% btw terugvragen als je voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft. Dat doe je binnen zes maanden na het jaar dat je ze gekocht hebt. Die 21% scheelt je al snel €1.000 op de aanschaf van je zonnesysteem, waardoor de terugverdientijd korter wordt en het financiële rendement omhoog schiet. Mogelijk wordt de belasting op zonnepanelen in 2023 voor particulieren helemaal afgeschaft.

Huis verkopen met meer winst

Als je dan ook nog op korte termijn je huis wilt verkopen dan is de terugverdientijd al helemaal aantrekkelijk. Je zou misschien denken dat als je wilt gaan verhuizen je beter nog even kunt wachten met installeren totdat je een nieuwe woning betrekt, maar uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat je huis gemiddeld zo’n €7.000 meer opbrengt wanneer je zonnepanelen hebt. Theoretisch gezien heb je de inbreng dus al terugverdiend op het moment dat ze net geplaatst zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant