Advertorial

Tips voor energiezuiniger wassen en drogen

  •   keer gelezen

De energieprijzen van tegenwoordig zijn niet mals en steeds meer gezinnen hebben moeite om rond te komen. Qua huishoudelijke apparaten zijn de wasmachine en droger grote energieslurpers en als je deze apparaten om een slimme manier gebruikt dan kun je best wat besparen op de energierekening. Dus, hoe kun je energiezuiniger wassen en drogen? Doe je voordeel met deze tips!

Energiezuinige apparaten

De wasmachines en drogers van tegenwoordig gebruiken flink wat minder energie de modellen van tien jaar oud. Dat maakt het een goede reden om in een nieuw model te investeren. Zeker als je dan ook nog let op het zuinigste energielabel. De meest zuinige en beste droger met A label (8 kilo) gebruikt tegenover een oude en niet zuinige wasdroger met energielabel C ruim €100 minder per jaar. Die investering in een duurzamer model verdien je daardoor op termijn terug.

Startuitstel voor gebruik in daluren

Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Let er dan op of deze de functie ‘Startuitstel’ bevat. Hiermee kun je het apparaat programmeren om op een later tijdstip aan te gaan. Mogelijk heeft je huidige model deze functie al, dus kijk het zeker even na. Het voordeel van startuitstel? Daarmee kun je je wasmachine programmeren om op een later tijdstip aan te gaan. Stel hem in op een beurtje in de daluren van je energiemaatschappij. Tijdens die daluren, die qua tijdstippen per energie-aanbieder verschillen, zijn de prijzen voor energie wat lager. Vaak is dit van 23.00 tot 7.00 uur. Kijk hoe dit bij jouw aanbieder zit.

Was op eco-stand en niet heter dan nodig

Voor heet wassen moet je flink in de portemonnee tasten. OP basis van het draaien van een 7 kilo katoenwas betaal je volgens Milieu Centraal zo’n €0,26 voor een wasje op 60 graden. Maak je daar 30 dragen van, dan is het slechts €0,08. Wat minder heet wassen is bovendien ook beter voor de levensduur van je kleding. Wil je nu toch een wasje draaien op 60 graden? Kies dan voor de eco-stand, die je circa €0,21 kost. De eco-stand doet langer over een programma, maar gaat slimmer om met warm watergebruik, waardoor je voordeliger uit bent. De bedragen zijn overigens gebaseerd op €0,22 per kWh, dus met hogere energieprijzen is de besparing nog groter.

Voorkom onnodige was- en droogbeurten

Zorg – vooral bij de wasmachine – dat deze zo vol als mogelijk zit. Zeker met handdoeken, want deze worden door de wrijving beter schoon als de trommel vol beladen is. Probeer je kleding vooraf al te scheiden, zodat je een beter beeld hebt van hoeveel er nog in de trommel kan. Niet alles hoef na een of twee keer dragen in de was, want soms biedt buitenhangen ook prima uitkomst. En gewassen was hoeft niet altijd in de droger. Is het lekker weer? Overweeg dan zeker om de was buiten op te hangen. De zon schijnt immers gratis en voor niets.

Reinig tijdig de filters

Wist je dat vieze filters ervoor zorgen dat je wasmachine en droger meer verbruiken? Zorg voor goed onderhoud, zodat de apparaten optimaal werken. En die pluizenfilter schoonmaken is niet alleen een goed idee voor de energierekening. Dit vergroot namelijk de kans op het in brand vliegen van het apparaat. Dus, poetsen maar!

Energiecoach inschakelen

Kom je er echt niet uit met die flinke rekeningen voor energie? En zit je elke maand weer in de stress of je het deze maand wel financieel gaat redden? Bezoek dan een Duurzaam Wonen Spreekuur en stel al je vragen aan een Energiecoach. Die kan op basis van jouw persoonlijke situatie tips geven om minder te gebruiken. Ook gaan zij in op duurzame maatregelen en eventuele subsidies in jouw gemeente. Wie weet kom jij wel beter uit met een warmtepomp of zonnepanelen. Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie over subsidies voor duurzaamheid of een gesprek met een Energiecoach.

Meer berichten