Jan Kusters Ondernemer van het Jaar 2022 in gemeente Oss. (Foto: Hans van der Poel)
Jan Kusters Ondernemer van het Jaar 2022 in gemeente Oss. (Foto: Hans van der Poel)

Jan Kusters Ondernemer van het Jaar 2022 in gemeente Oss

Zakelijk 4.742 keer gelezen

Jan Kusters van Kusters Precision Parts is verkozen tot Ondernemer van het Jaar 2022. 

Het Osse bedrijf werd in 1973 gestart door zijn vader Adriaan, chef gereedschapsmakerij bij Philips in Oss. Zijn hobby metaalbewerking groeide uit tot een bedrijf met vele medewerkers en een stevige positie in de branche. Kusters legt zich met name toe op de toelevering van (fijn)mechanische componenten in allerlei maten en vormen aan een brede groep van industrieën, variërend van voeding en chemische industrie tot automotive en luchtvaart. Door flexibiliteit, vakmanschap en een modern machinepark is het bedrijf in staat om prototypes en kleine series op maat te produceren. De producten van Kusters vinden hun weg over de hele wereld; 30% van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. Zelfs in de ruimte op satellieten zijn Kusters Precision Parts te vinden. Het bedrijf heeft kwaliteit tot zijn kernkracht gemaakt en is gecertificeerd ISO 9001 en AS 9100D. De slogan ‘Precies in Precisie’ geeft de zorgvuldigheid van het ontwerp en het productieproces goed weer, net als de complexiteit van de producten. Vanzelfsprekend is er sprake van een hoge graad van automatisering, maar Kusters is nog steeds een bedrijf waar vakmanschap centraal staat. De Spark Suppliers Pluim bevestigt dat Kusters uiterst minuscule proto-onderdelen kan frezen.

Sociaal ondernemerschap
Voor de titel Ondernemer van het Jaar is meer nodig dan het eigenaarschap van een onderscheidend bedrijf in een specifieke branche. Ook sociaal ondernemerschap is van groot belang. Jan Kusters zet zich in om een stabiele werkomgeving te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit vlak was het metaalbedrijf al een voorbeeldbedrijf voordat deze term bestond. Kusters werkt bijvoorbeeld nauw samen met IBN. Dat Jan Kusters veel om andere mensen geeft, blijkt ook uit zijn betrokkenheid bij het Lions-project ‘Bike My Day’, waarmee geld wordt ingezameld om leukemie te bestrijden. Zelf heeft Jan de Alpe d’HuZes gefietst om geld op te halen voor kankeronderzoek. 

Onderwijs
Kusters heeft ook een grote verbondenheid met het onderwijs. Als Kenteq-leerbedrijf heeft Kusters Precision Parts oog voor jonge mensen en investeert het veel in toekomstige medewerkers. Samen met zijn vrouw Nancy zet Jan zich ook altijd actief in tijdens de Week van de Techniek, en laat hij jongeren op allerlei manieren kennismaken met de wereld van de techniek. Ter ere van het 40- jarig bestaan van het bedrijf heeft Kusters in 2013 het Techniek in Oss stimuleringsfonds gelanceerd. Hiermee staat het bedrijf mede aan de basis van het Techniek Promo Lokaal op het Hooghuis locatie Zuidwest, een plek waar kinderen kennis kunnen maken met techniek. Dit jaar organiseert het bedrijf een techniektoernooi voor basisschoolkinderen. Ook sponsort Kusters CoderDojo-Oss, waar kinderen kunnen leren programmeren onder leiding van professionele programmeurs. Kusters is bovendien vaste partner van de Osse Jongeren Bedrijvendag en werkt nauw samen met de Talentencampus. 

Duurzaamheid
Ook duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk criterium voor de titel Ondernemer van het Jaar. Op dit gebied is Kusters actief bezig met recyclen. Maar ook het nieuwe bedrijfspand, dat uiteraard door lokale ondernemers is ontworpen en gebouwd, is voorzien van bijna 1.700 zonnepanelen. 

Investeren
In 2021 heeft Jan zijn bedrijf Kusters Precision Parts verkocht, maar hij is allesbehalve gestopt met ondernemen. Met de investeringsmaatschappij MountainView – die hij samen met zijn neef Mark van der Biezen beheert – investeert Jan in middelgrote ondernemingen met een groeiplan dat door de banken niet makkelijk te financieren is. Zijn investeringscriterium: het moet begrijpelijk zijn en het moet vooral leuk zijn. Mountainview houdt nog steeds een minderheidsbelang in Kusters Beheer, maar investeert daarnaast ook in een zuivelhandelaar, een sloopbedrijf en een aantal industriële panden. Altijd met een speciaal oog voor het lokale in Oss en voor de directe omgeving.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant