<p>DJ Onslow en Harrie Montano in Ren&eacute;&#39;s studio.</p>

DJ Onslow en Harrie Montano in René's studio.

(Foto: )

Radio Favoriet ‘brengt de mensen wat ze willen’

  •   keer gelezen

OSS | De regio Oss is een uniek radiostation rijker. “Op reguliere radiostation is er meer gezeik en ge-emmer, bij ons is er meer tijd voor muziek”, vertelt René van Rooij, beter bekend als DJ Onslow, bij hem in Oss aan de keukentafel. Zijn compagnon Ad van den Boogaard, ook bekend als Harrie Montano, vult aan: “We zijn nu met twaalf hobbyisten die hun eigen programma’s maken.”

“We hebben piratenmuziek, polka, country & western, rock ‘n’ roll, 80s/90s”, somt René op. “Iedere discjockey mag draaien wat ie zelf wil. Het is in ieder geval allemaal muziek die je op reguliere zenders te weinig hoort. En iedereen heeft daardoor zijn eigen vaste luisteraars.” Ad vult aan: “Iedereen is z’n eigen mens en kan op zijn eigen manier radio maken, niets moet. De hele dag door hebben we thema programma’s zoals Oranje Party, Belle Belle Belle Show en Rock ‘n’ Roll Greatest.” René: “Als ik op donderdag ‘s avonds aan de keukentafel zit luister ik graag naar Boktor on the Rocks.” Het initiatief voor Radio Favoriet werd genomen door Manuel Brands nadat radiostation L-FM ‘ter ziele ging’ door de fusie van de gemeenten Landerd en Uden. Hij ging opzoek naar enthousiaste discjockeys. Hoewel het begon met programma’s op de vrijdag en de week verder gevuld werd met een automatisch draaiende lijst staat er intussen een volledig weekprogramma.

‘Vlam in de pan’
“Een aantal van ons zouden eenmalig komen draaien bij Radio Favoriet voor kerst en oud en nieuw, maar de vlam sloeg in de pan”, aldus Ad. Nu zijn ze met twaalf radiomakers die allemaal thuis een eigen studio hebben waar ze hun programma’s maken. Ad: “Via Whatsapp hebben we interactie met de luisteraars, ze kunnen ons gewoon appen.” Danielle Manders brengt tussendoor het regionieuws. “Mensen kunnen zelf het nieuws met ons delen via de website”, vertelt René. “We promoten ook lokale artiesten, dus als een bandje uit de regio aandacht vraagt dan kan dat. We zoeken alleen nog een country & western DJ om het compleet te maken. Je moet wel je eigen apparatuur hebben.”
Piratenradio
Ad vertelt verder: “De meesten van ons zijn in de jaren 80/90 begonnen met piratenstations, gewoon in de schuur met een zender en antenne. Maar de boetes zijn te hoog nu, daar kun je een dab+ zender van betalen.” Ook nu maakt René zijn programma’s nog in de studio die hij in zijn garage heeft gebouwd. Een wand vol gitaren en een kast vol lp’s. Maar tegenwoordig zijn de mannen op het internet te vinden, toch zouden ze graag terugkeren in de ether. “Veel mensen die de radio gewend zijn en bijvoorbeeld naar L-FM luisterden zijn we nu kwijt”, vertelt René. “We kregen te horen van onze oude luisteraars, ‘Wanneer komt je weer terug?’ Daarom zijn we nu aan het kijken of we een dab+ zender kunnen starten. Dan zijn we ook gewoon weer via de radio te horen, en niet alleen op internet.”

Wat de mensen willen
Ad: “Het aantal luisteraars gaat al flink omhoog.” Je kunt naar Radio Favoriet luisteren op RadioFavoriet.nl of via een radio app. “Het is gewoon een geweldig mooie groep, en we gaan er allemaal voor om de mensen te brengen wat ze willen”, besluit Ad.

Meer berichten