Ella de Wildt en John Volleberg bij de twee Fokkers.
Ella de Wildt en John Volleberg bij de twee Fokkers.

Modelvliegvereniging Delta: bouwen, vliegen en genieten

Algemeen 1.096 keer gelezen

OSS | Het is een prachtige lenteavond. De zon is al flink gezakt, maar schijnt nog uitbundig over de polder aan de noordkant van Oss. We zitten op het terrein van modelvliegvereniging Delta en kijken uit over het mooie complex van de modelvliegers, het start- en landingsveld, golfbaan de Oijense Zij en bovenal over het weidse polderlandschap. Voorzitter Ella de Wildt en John Volleberg vertellen er over de vrijetijdsbesteding waar ze al vele jaren veel genoegen aan beleven: het modelvliegen.

door Dick Hubertus

John heeft twee toestellen meegebracht die hij heeft gebouwd. Allebei replica’s van gevechtsvliegtuigen waarmee tijdens de Eerste Wereldoorlog is gevlogen. “Het zijn Fokkers, schaal 1:4. Gebouwd door Anthony Fokker, toen nog Duitser, die na de oorlog met zijn hele hebben en houwen naar Nederland is gevlucht.” Ella vervolgt: “Het bouwen van vliegtuigen is één van de mooie aspecten van onze sport. Het vereist allerlei technieken: het bewerken van hout en metaal, elektro techniek, schilderen, kennis van materialen en lijmverbindingen, het afwerken van de details enz. Maar we genieten ook van het buiten zijn. Vliegen kun je het hele jaar door. Als er sneeuw ligt monteren we ski’s en als we op water willen landen, komen er drijvers onder.” Ze vervolgt: “Soms wordt er over onze sport wat denigrerend gesproken: och, die vliegtuigjes. Maar er komt heel wat kennis, kunde en ervaring bij kijken om ze goed te laten vliegen. Je moet het nodige weten over aerodynamica, inschatten van de weersomstandigheden en weten te bepalen uit welke hoek de wind komt. Eigenlijk zijn we echte piloten, want de luchtvaartwetten zijn in het echt hetzelfde als bij ons, alleen de piloot zit in het toestel en wij staan op de grond.” Over de wedstrijden legt Volleberg uit: “Het is een jurysport waarbij wordt gekeken hoe natuurgetrouw het schaalmodel is nagebouwd en hoe goed je er mee kunt vliegen. Heb je een jachtvliegtuig, dan moet je er dezelfde capriolen mee uit kunnen halen als een echt toestel.”
De voorzitter is trots op haar 60 leden en het mooie complex. “Een belangrijk aspect bij ons is het sociale gebeuren, elkaar tips geven, van elkaar leren, ervaringen uitwisselen. In juli hebben we hier twee mooie evenementen. Op 2 en 3 juli de Lowland Cup, een internationale wedstrijd van hoog niveau waarbij iedereen die er in ons wereldje toe doet, aanwezig is. Ook de wereldkampioen, een Fransman, doet mee. Op 9 en 10 juli hebben we de Warbird en Scale Meeting voor militaire en civiele vliegtuigen waarbij het publiek gratis kan genieten van mooie demonstraties.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant