Advertorial

Nederlandse wijn wordt steeds beter

  •   keer gelezen

Veel landen zijn bekend voor hun wijnen. Iedereen die naar Italië gaat, probeert wel eens een van hun bekende wijntjes terwijl ze daar zijn, en veel mensen hebben ook een Frans wijntje in de wijnkast staan. Maar hoe zit het dan met de Nederlands wijn? Als een van de beste producenten van groente en fruit van de wereld mag je verwachten dat wij tot de top behoren wat wijn betreft. Toch blijkt de realiteit wat te verschillen van de verwachtingen.

Als je kijkt naar wie de beste producenten van wijn zijn, zie je landen als Frankrijk en Italië bijna altijd terug komen, maar Nederland is vaak zoek in deze lijsten. Dit is vooral heel gek omdat wij een overschot aan fruit hebben. Een groot percentage van ons land wordt gebruikt voor het groeien van fruit en groente. Omdat wijn van druiven is gemaakt, horen wij dan niet veel en goede wijn te hebben? Hoe komt het dat wij niet al tot een van de beste wijnproducenten van de wereld behoren met onze ervaring en middelen?

Waarom wij niet?

De voornaamste reden dat onze wijnproductie relatief laag is, komt doordat grond duur is. Natuurlijk zouden we als trotse Nederlanders een authentiek, wereld bekend Nederlands wijntje willen voor in de wijnbewaarkast, maar dit is lastig door meerdere factoren. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt grond overgedragen van generatie naar generatie, en is het produceren van de wijn een specifieke branche waar veel families en bedrijven zich mee bezig houden. Dit is niet het geval in Nederland. Wij hebben wel de producten, zoals de druiven, om de wijn te kweken maar het process is het lastigste. We hebben geen overschot aan grond zoals ze die hebben in Frankrijk en Afrika.

Ook is het zo dat voor landen als Frankrijk en Italië de wijnproductie een van hun hoofd verkooppunten is aan toeristen. Daarom richten ze ook heel veel aandacht aan het produceren van wijn in die landen. Wij in Nederland zijn daar niet zo afhankelijk van. Wij staan vooral bekend voor onze landbouwproducten. Daarom hechten we ook minder waarde aan het produceren van andere dingen, zoals wijn.

Positieve toekomst.

Toch is Nederlands wijn goed, alleen onder geproduceerd. Elk jaar scoren Nederlandse wijnen hoog, en lopen ze niet heel ver achter Franse wijnen.
Het probleem is dat de Nederlandse wijnen niet zo massa geproduceerd zijn als de andere, en zelfs dat wordt nu opgelost. We zien steeds meer en meer Nederlandse wijnen de markt op komen. Op den duur, naarmate we meer ervaring opdoen en langer op de markt zijn, kunnen we zelfs concurreren met de top wijnproducenten van de wereld.

We hebben geen tekort aan middelen. Sterker nog, doordat onze landbouw zo sterk is bezitten we over meer dan genoeg middelen om wijn te produceren. Wat ontbreekt er dan? Het enige wat de Nederlandse wijnindustrie mist, is motivatie. Omdat wij geen drang voelen om onze wijnproductie te verbeteren en vermeerderen, omdat wij er als land niet afhankelijk van zijn, is de kwaliteit en kwantiteit gestagneerd. Met genoeg motivatie kunnen we, met onze middelen, behoren tot een van de top wijnproducenten van de wereld.

Meer berichten