Gijsbert van Loon, voorzitter van ZLTO Oss-Den Bosch.
Gijsbert van Loon, voorzitter van ZLTO Oss-Den Bosch.

‘Het ontbreekt aan perspectief voor de boeren’

Algemeen 1.475 keer gelezen

Deelnemen aan het blokkeren van snelwegen? Gijsbert van Loon peinst er niet over. Maar de veehouder en voorzitter van de boerenbelangenorganisatie ZLTO Oss-Den Bosch is wel zwaar ontstemd over de stikstofplannen van het kabinet. “Het ontbreekt aan perspectief voor de boeren.”

Boze boeren protesteerden maandag opnieuw tegen de stikstofplannen, die bedoeld zijn om kwetsbare natuurgebieden te beschermen. Naast het blokkeren van snelwegen waren het deze keer vooral de supermarktketens die getroffen werden door de acties. “Wij als ZLTO staan niet achter het blokkeren van snelwegen”, zegt Van Loon, eigenaar van een bedrijf in melkgeiten en rosékalveren in Oss. “Wij voeren komende tijd alleen ludieke acties en gaan het gesprek aan met de politiek.” De mensen die op een radicalere wijze actievoeren zitten volgens Van Loon niet bij de gemeente of provincie aan tafel. “Ze moeten op een correcte manier actievoeren, anders gaan we draagvlak bij de burger verliezen.”   

Dictaat
Dat wil niet zeggen dat Van Loon de stikstofplannen over zijn kant wil laten gaan. Hij noemt het vorige maand door stikstofminister Christianne van der Wal gepresenteerde plan een dictaat. “Waarom is er voor de totstandkoming van de plannen niet met de boeren gepraat?” Van Loon wijst op de stikstofkaart, waarop is te zien hoeveel de uitstoot per gebied in Nederland naar beneden moet. “In ons gebied, de Lithse Polder, moet de uitstoot met 45 procent omlaag. Aan de overkant van de Maas, waar het landschap vergelijkbaar is, met maar 12 procent. Waarom dat verschil?”
Fors moeten inkrimpen is één, maar een bijkomend probleem waarmee de boerenbedrijven te maken krijgen is dat banken de hand op de knip houden. “Als bedrijven de stikstofuitstoot met meer dan 45 procent moeten reduceren, dan willen de banken niet meer financieren.” Investeringen in innovaties die de stikstofreductie ten goede komen zijn daardoor niet haalbaar, stelt hij. Daarnaast dreigen eerdere investeringen voor niets te zijn geweest. “Heel veel boeren van mijn leeftijd lopen het gevaar dat ze die niet terug kunnen verdienen. Als ze moeten stoppen dreigen ze met een grote schuld achter te blijven.”

Onrust en emotie
Er heerst volgens Van Loon veel onrust en emotie onder boeren. “Je zit aan alle kanten gewoon klem.” Voor agrariërs die hun onderneming willen sluiten heeft de overheid weliswaar 25 miljard euro in het vooruitzicht gesteld, maar de ZLTO-voorzitter denkt niet dat veel collega’s uitgekocht willen worden.
Van Loon wijst erop dat boeren al veel doen om te verduurzamen. Zo hebben veel agrariërs zonnepanelen op de daken van hun stallen liggen. “Ook leveren boerenbedrijven door middel van windmolens en vergisting van mest wat groen gas oplevert een bijdrage aan de energietransitie om zo minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.” Van Loon ziet meer in een alternatief stikstofplan van onder meer de Land- en Tuinbouw Organisatie, VNO-NCW en de bouwsector. “We doen allemaal iets om op termijn de doelen te kunnen behalen.” Want niets doen is geen optie. “Dat we met de aarde zuinig om moeten gaan, dat weten wij als geen ander. Wie merken de klimaatverandering het eerst? Dat zijn wij, de boeren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant