Elektrische pallettrucks zijn niet alleen goed maar ook duurzaam

  •   keer gelezen

Met elektrische pallettrucks wordt de milieuduurzaamheid sterk gestimuleerd. De taak zal zowat elke sector die hierin aanwezig is, echter met moeite geplaatst worden, van de auto-industrie tot energieopwekking.

Het terugdringen van de uitstoot is eenvoudiger voor bijvoorbeeld op kantoor gevestigde bedrijven, of voor industrieën die toegang hebben tot kant-en-klare groene alternatieven. In ieder geval is dit een groter probleem dan voor bedrijven die voor hun werk afhankelijk zijn van grote wagenparken.

De opkomst van de elektrische vorkheftruck
Net als veel andere soorten elektrische voertuigen heeft de elektrische vorkheftruck in de afgelopen 20 tot 30 jaar een lange weg afgelegd. In de jaren ‘70 en ‘80 werd maar liefst 70% van de vorkheftruckmarkt aangedreven door interne verbrandingsmotoren en was de elektrische variant slechts een optie, die vaak werd gezien als te weinig vermogen en te duur. Vandaag de dag is de situatie sterk veranderd, waarbij 64% van de markt bestaat uit elektrische heftrucks, bijvoorbeeld het bedrijf STILL.

Zo kunnen de kosten van elektrische vorkheftrucks al tientallen jaren drastisch aan het dalen, door verbeterde en goedkopere technologie als door de dalende elektriciteitskosten. In vergelijking met benzine-, diesel- en LPG-varianten is de technologie van vorkheftruck is zeer benut.

Veiligheid is tweede factor die meespeelt, en de strenger voorschriften inzake luchtkwaliteit en risicobeheer hebben gegeven aan elektrische voertuigen boven modellen met verbrandingsmotoren wegens het risico van brand, explosie en CO2-vergiftiging, die zich kunnen voordoen in besloten ruimten.

De grootste factor van allemaal is waarschijnlijk het milieuvoordeel dat het gebruik van elektrische heftrucks uw bedrijf kan opleveren. Dit kan op een aantal gebieden winst opleveren, zowel op het gebied van reputatie en naleving van regelgeving, maar ook in uw bedrijfsresultaat. 

Voor de groen gaan met elektrische vorkheftrucks
Het meest voor de hand liggende feit over elektrische vorkheftrucks is dat ze geen uitstoot produceren wanneer ze worden gebruikt. Natuurlijk zorgen het bouwen van de heftruck en het opwekken van de energie waarop hij rijdt nog steeds voor uitstoot, maar een elektrisch stoomheftruck produceert 54 ton minder CO2 dan een benzine-gemaakte vorkheftruck. De brandstofvraag is waarschijnlijk de grootste factor als het gaat om de keuze voor elektrisch, maar het is niet het enige gebied waarop elektrische trucks minder verspillend zijn. Van olie afgeleide brandstoffen zijn niet de enige verbruiksgoederen die een verbrandingsmotor nodig heeft om te blijven draaien, en met aanzienlijk meer bewegende delen dan een elektromotor zijn er ook andere zaken belangrijker geworden in wisselwerking tussen motoren, behalve hoogwaardige uitlaatgas.

Een andere grote factor kan zijn dat bedrijven het gevoel hebben dat ze deze nieuwe vorkheftruck nodig hebben om het zware werk te kunnen doen. Een andere vermoeiende factor kan zijn dat bedrijven geloven dat ze dieselmotoren nodig hebben om zo’n groot werkzaam vermogen te kunnen produceren, met als gevolg een verslaving van brandstof en uitputting van de onderdelen. 

De voordelen van elektrische heftrucks
Het vervoer heeft een onevenredig grote invloed op de CO2-uitstoot en is verantwoordelijk voor 33% van de totale CO2-voetafdruk. Als uw klanten een leverancier kiezen die zijn klimaatverplichtingen niet kan aantonen, dan zullen ze misschien minder omzetten. Als gevolg daarvan zult u met uw groene geloofsbrieven waarschijnlijk meer en waardevollere banen in de wacht slepen als u uw klanten kunt laten opscheppen over hoe duurzaam hun toeleveringsketen is.

Meer berichten