Conny en Manouk van de dierenambulance en Monique van Konijnenopvang de Hazel.
Conny en Manouk van de dierenambulance en Monique van Konijnenopvang de Hazel. Foto: Hans van der Poel

Dierenambulance Maasland heeft liever niets te doen

Algemeen 1.716 keer gelezen

OSS | Ze zouden het liefst niet nodig willen zijn, maar de vrijwilligers van Dierenambulance Maasland hebben het drukker dan ooit. 

De voorbeeld zijn helaas te over: een vuilniszak met jonge dode kittens in Geffen, puppy’s bij 35 graden opgesloten in een bloedhete schuur zonder drinkwater in Ussen, tamme konijnen in de vrije natuur. Vrijwilliger Conny van Dierenambulance Maasland kan zo nog wel even doorgaan over wat de vrijwilligers allemaal op hun pad treffen. Vooral het aantal tamme konijnen dat door hun eigenaren gedumpt wordt, is de laatste tijd aanzienlijk hoger. “Van de honderd konijnen die worden opgevangen door Konijnenopvang Hazel in Schaijk zijn er hooguit één of twee die door hun eigenaren worden opgehaald”, stelt Conny, die dit jaar met de Dierenambulance Maasland al zestien konijnen naar de opvang moest brengen.

Gezelligheid
De toename aan konijnen die door hun eigenaren gedumpt worden in de vrije natuur, is voor een deel te wijten aan de lockdowns. “Mensen kwamen vaak thuis te zitten en namen voor de gezelligheid een huisdier, zoals een konijn. Na een tijdje komen ze erachter dat het toch te veel werk is om een konijn te hebben en zetten ze het dier in de vrije natuur, in de hoop dat het konijn wel gaat overleven. Nou, dat doen ze dus niet. Een tam konijn in de vrije natuur is kansloos”, aldus Conny.
Zij spreekt van impulsaankopen, een lot dat niet alleen konijnen treft overigens. “Ze zien een jong diertje, dat is schattig natuurlijk. Maar dan start het echte leven. De kosten, huisvesting, inentingen; er komt heel wat kijken bij het houden van een huisdier.”
En als dat allemaal wat tegenvalt, te veel werk is of als het dier teveel aandacht vraagt, wordt het gedumpt en moet de Dierenambulance in actie komen.
Terwijl er volgens Conny goede manieren zijn om een huisdier af te dragen. Bijvoorbeeld door het naar een asiel te brengen of, in geval van een poes, het dier te laten steriliseren zodat er geen kittens komen. “Die bewustwording bij mensen is het allerbelangrijkste. We moeten er alles aan doen om de dump van dieren te voorkomen”, stelt Conny.

Hitte
Nu de temperaturen weer tot tropische hoogten stijgen, hebben de vrijwilligers van Dierenambulance Maasland hun handen weer vol aan dieren in nood. Vogeltjes die letterlijk van het dak vallen door de hitte, dieren in opgesloten warme auto’s of zonder water. “Zo rijden wij rond om te kijken of er dieren in nood zijn en onze hulp kunnen gebruiken. Het is niet rooskleurig, we halen ook dieren van de weg die zijn aangereden.”
“Wij gaan extra aandacht geven aan geparkeerde auto’s of er geen dieren in zitten omdat de eigenaar denkt dat het wel even kan. Wij zullen ook mensen aanspreken die met de hond aan het wandelen zijn”, legt Conny uit. “Als de weg te heet is, kan dat funest zijn voor hondenpoten bijvoorbeeld. Daar staan velen niet bij stil.”
Er zijn dus dagen dat de circa 35 medewerkers van de dierenambulance het vuur uit de sloffen lopen. “Maar ik heb tien keer liever dat we de hele dag zitten te wachten op een melding”, lacht Conny. “Want dat betekent dat er minder dieren in nood zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant