<p>Riekie Jansen in haar atelier.</p>

Riekie Jansen in haar atelier.

(Foto: Dick Hubertus)

‘Ik wilde iets maken waar ik blij van werd’

  •   keer gelezen

OSS | Als je bij de knusse jaren 30 woning van Riekie Jansen aanbelt is het al meteen duidelijk dat je bij een creatieve dame op bezoek gaat. Naast de voordeur staat in de tuin een kleurrijk schilderij op een schildersezel. Riekie vertelt: “In 2010 ben ik gaan inzien dat ik iets wilde maken waar ik blij van werd. Na een leven vol werken en zorg bieden, kwam ik tot het inzicht dat ik nooit iets voor mezelf deed. Ik zocht iets wat me energie gaf.”

“Vandaar dat ik destijds begonnen ben met het maken van schilderijen met een boodschap. Die schilderijen heb ik gefotografeerd en gebundeld in een boekje met steeds op de linker pagina een schilderij en rechts een stukje tekst waarin ik inzichten deel over het leven en hoe ik er in sta. Ik heb het boekje aan veel mensen gegeven die er steun uit haalden en heb er veel complimenten over gekregen. Titels die er in voorkomen zijn o.a. ‘Jij bent een juweel’ en ‘Je bent goed zoals je bent’. “Daarna ben ik vrijuit gaan schilderen en heb mijn schilderijen geëxposeerd in verzorgingshuizen zoals De Wellen, Corte Foort, het Gemeentehuis, de Muzelinck enz.”
Het bijzondere aan de werkwijze van Riekie Jansen is dat ze uitsluitend schildert op gebruikt materiaal zoals laminaat, oude schilderijen en kunststofplaten en dat ze werkt met restjes lakverf en zo het materiaal een tweede leven geeft. Vandaar dat er op de website van Global Goals een filmpje te vinden is waarin zij over deze werkwijze vertelt. Riekie legt uit: “Dit is natuurlijk heel anders werken dan met olieverf op linnen. Deze techniek heb ik zelf ontwikkeld en me er in bekwaamd. Ik ben trouwens helemaal autodidact. Ik schilder graag dingen uit de natuur. Een van mijn schilderijen is getiteld Mysterie van de natuur. Ik ben heel graag in Frankrijk waar mijn man en ik een huisje hebben op het platte land, een paar honderd kilometer onder Parijs. Ik doe er veel inspiratie op en schilder er bijvoorbeeld graag zonnebloemen.”
Achter haar huis heeft Riekie een atelier waar op schappen vele potjes met restjes lakverf staan die ze van allerlei mensen krijgt. Ook staan er verschillende soorten platen die zo een nieuw leven krijgen. Riekie: “Het betekent voor mij een stukje zingeving omdat ik door het schilderen met veel mensen in contact kom die positief reageren op mijn unieke en toegankelijke manier van werken. Ik kan er veel in kwijt en het is heel ontspannend, dat is voor mij een groot goed. Het geeft je innerlijke blijheid en je kunt het kind in jezelf blijven koesteren.” Van 9 t/m 11 september heeft Riekie Jansen in Acropolis in Megen een solo-expositie.

Meer berichten