Afbeelding

Plan Thermaalbad Overloon afgeblazen

Gezondheid 133 keer gelezen
OVERLOON – In september kon initiatiefnemer en projectontwikkelaar Dick Vink nog enthousiast melden dat zijn plannen om bij het Schaartven in Overloon een thermaalbad met hotel te bouwen prima pastte binnen het bestemmingsplan. Vier maanden later moet hij echter met pijn in het hart zijn plannen begraven.

De bottleneck zit hem in het zoute afvalwater dat het kuuroord in werking zou produceren. “Het zoute mineraalwater dat in het bad gebruikt wordt, moet afhankelijk van het aantal bezoekers voordurend ververst worden. Het gaat daarbij om zulke grote hoeveelheden zout dat de kritische waarden die waterschap Aa en Maas hanteert, ruimschoots worden overschreden”, legt Cuijkenaar Vink uit.

[image=231688]

Hij heeft wel getracht het probleem te tackelen door samen met Arcadis en andere bureau’s te zoeken naar wat hij noemt “een adequate en financieel haalbare oplossing”. Daarbij werd gekeken naar technieken als omgekeerde osmose en ‘re-injectie’. Bij omgekeerde osmose wordt het zout uit zoet water gewonnen. “Hier blijft een restant over met een nog hoger zoutgehalte, dat moet worden afgevoerd. Gezien de hoeveelheid is dit niet haalbaar.”En bij -re-injectie’, waarbij het zout in de bodem zou worden teruggebracht, is zeer risicovol gezien de samenstelling van de bodem bij het Schaartven. “Ook dat is geen reële optie gebleken. We hebben helaas de conclusie moeten trekken dat op technische gronden de realisatie van Thermaalbad Overloon niet haalbaar is. In goed overleg met de gemeente Boxmeer en andere betrokken partijen hebben we onze pogingen tot realisatie van het thermaalbad gestaakt.”

‘Heilmittel’
Het kuuroord, zoals bodemexpert Dick Vink het in gedachten had, zou kunnen beschikken over zout water van 30 graden Celsius uit een warmwaterbron op 600 meter diepte. Eind 2010 is er een proefboring verricht, en het water dat naar boven kwam is van uitstekende kwaliteit en voldoet als ‘Heilmittel’ aan de strengste internationale eisen.
Overloon met zijn uitgebreide verblijfsrecreatie, groene omgeving en ijzersterke ontsluiting (A73, Ruhrgebied) werd ook door de gemeente Boxmeer gezien als een unieke locatie voor dit project.

[image=231689]

Gefaseerd
Het thermaalbad met hotel zou gebouwd worden op een terrein van 1,5 ha aan de Holthesedijk. Het hotel (maximaal 5000 m2) zou mogen doorgroeien naar 80 tot 100 kamers, waarvan een deel als zorghotel. Tevens zou er een ‘Fins’ landschap worden ingericht (3000 m2), met saunavoorzieningen in een bosrijke entourage. Het bad was gesitueerd aan het water van het Schaartven. Aanvankelijk zouden binnen het 32 ha grote gebied rond de natuurplas ook nog 250 lodges (vakantiehuisjes) worden gebouwd, maar deze werden later uit het plan geschrapt.
Vink wilde het project gefaseerd uitvoeren, waarbij eerst het thermaalbad zou worden gebouwd en vervolgens het hotel. Voor de bouw was één jaar uitgetrokken en zou het kuuroord begin 2014 in gebruik worden genomen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant