Afbeelding

Nieuw Alzheimercafé voor Son en Breugel

Gezondheid 217 keer gelezen
SON EN BREUGEL – In Zalencentrum ’t Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot start in april 2014 een nieuw Alzheimercafé voor de gemeenten Best, Oirschot, Veldhoven en Son en Breugel. Een Alzheimercafé is een maandelijkse informele bijeenkomst voor mensen met dementie en hun familieleden, hulpverleners en andere belangstellenden.

[image=264953]

Tijdens iedere bijeenkomst staat een thema centraal. Iedereen die vragen heeft over dementie kan bij het Alzheimercafé terecht. Men hoeft zich niet vooraf aan te melden en de toegang is gratis. Lenie Brummans is zorgtrajectbegeleider namens Zuidzorg bij de zorgketen ‘Dementie’ en benadrukt dat een Alzheimercafé vooral laagdrempelig moet zijn. “Een zorgtrajectbeleider komt bij mensen met dementie en hun mantelzorgers thuis en is een vast aanspreekpunt voor hen tijdens het gehele ziekteproces.” Psycholoog Erica Hoefnagels, werkzaam bij Archipel Zorggroep, benadrukt dat een Alzheimercafé vaak een eerste stap is in de erkenning van dementie. De eerste stap is juist voor veel mensen vaak een hoge drempel. Er rust nog steeds een taboe op het woord dementie. Een café is een ontmoetingsplaats waar mensen in een ongedwongen sfeer op een prettige manier met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dat willen we ook bereiken met een Alzheimercafé. Een ontmoetingsplaats met lotgenoten, hun familie en mantelzorgers en waar ook professionals makkelijk bereikbaar zijn.”

Thuis
“In Son en Breugel groeit het aantal mensen met dementie van 305 naar 491 in de periode 2013 en 2030”, aldus Alzheimer Nederland. "Het is van belang dat deze mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven, maar de familie, vaak mantelzorgers, moeten wel ergens kunnen aankloppen wanneer het niet allemaal lukt. Vaak hebben ze behoefte aan een gesprek met deskundigen of andere mantelzorgers”, vertellen de twee nieuwe gesprekleiders.

Training
Om goed voorbereid te zijn op de bijeenkomsten, volgen beide dames een training bij Alzheimer Nederland. “Elke bijeenkomst tijdens zo`n Alzheimercafé verloopt volgens een vast schema. Na binnenkomst word je ontvangen door de gastvrouwen die zorgen voor een kopje koffie of thee. Na ons welkomstwoord, waarbij we het programma van die avond bepreken, volgt een interview met een gast , bijvoorbeeld een specialist uit een ziekenhuis die over het verloop van het dementieproces vertelt. Wij moeten ervoor zorgen dat dit verhaal zo goed mogelijk aansluit bij de vragen en behoeften van de bezoekers We letten er bijvoorbeeld op dat niet teveel vaktaal gebruikt wordt. Na de pauze kan men vragen stellen aan de gastspreker en ook na afloop kan men ervaringen met anderen uitwisselen.”
Verder zijn beiden goed op de hoogte van alle mogelijkheden tot ondersteuning in de regio, de zogenaamde sociale kaart.

Informatie
Meer informatie over het nieuwe Alzheimercafé via Henk van den Heuvel, Alzheimer Zuidoost-Brabant: 06-42991953 of .
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant