Afbeelding

Nieuwe mammografieapparatuur Bernhoven

Gezondheid 135 keer gelezen
OSS/VEGHEL - De afdeling radiologie op beide locaties van ziekenhuis Bernhoven beschikken sinds deze zomer over nieuwe mammografieapparatuur. Een mammografie, zoals een borstfoto heet, is nodig om afwijkingen in het borstweefsel op te sporen.

Met het nieuwe mammografieapparaat is er een betere verdeling van drukuitoefening op de borst. Hierdoor is het onderzoek minder pijnlijk. De platen zijn flexibeler en volgen iets soepeler de contouren van de borst. "Het blijft niet prettig, maar het is in ieder geval een kleine verbetering", licht afdelingshoofd Gerda van Loon toe. "De druk op de borst blijft nodig omdat het alleen op die manier mogelijk is een goed beeld te krijgen van het inwendige borstweefsel."

[image=192597]

De kwaliteit van de beelden is ook sterk verbeterd. "Eventuele afwijkingen zijn nog beter zichtbaar en bovendien is er minder röntgenstraling nodig", vult Gerda’s collega Dirk van de Lugt aan. In sommige gevallen presenteert een kwaadaardige borsttumor zich als een groepje kleine verkalkingen. Deze verkalkingen worden ook wel microcalcificaties genoemd. Maar niet alle microcalcificaties zijn kwaadaardig. De nieuwe mammograaf, in combinatie met een geavanceerd computerprograma, stelt de radioloog in staat om de microcalcificaties beter op te sporen en om beter onderscheid te maken tussen een goedaardige en een kwaadaardige afwijking.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant