Afbeelding

'Een waardeloze mystery guest'

Gezondheid 129 keer gelezen
HEESCH - Minister Ab Klink van Volksgezondheid ging dinsdagavond in Cultureel Centrum de Pas in Heesch in gesprek met ongeveer honderd Q-koortspatienten en artsen uit Bernheze en Maasdonk. Het werd deze avond maar weer eens pijnlijk duidelijk dat niemand weet hoe deze ziekte bestreden moet worden.

[image=125409]

De pers was niet welkom in de grote zaal van de Pas, maar uit de gesprekken buiten de zaal bleek dat niemand iets nieuws gehoord had, hoewel de minister hun zorgen serieus nam. Wethouder Frans van de Ven vertelde naderhand: "Het is uit de verhalen van de mensen weer eens te meer bevestigd dat de Q-koorts een ernstige ziekte is. Het erge is dat er geen goed antwoord is op deze ziekte. Er zijn alleen maar meer vragen: is een grote concentratie vleesschapen ook gevaarlijk? Moet je ook bang zijn voor andere hoefachtige dieren? Het is wel duidelijk dat we goed moeten nadenken over intensieve veehouderij en alle gevolgen daarvan. Als lokale overheid vragen wij ons ook af wat te doen. Er zijn veel onderzoeken nu, het is afwachten wat de uitkomsten zijn." Ook minister Ab Klink heeft daarom nog geen antwoord hoe de ziekte bestreden moet worden. "Er is nog zoveel wat we niet weten, dat maakt deze ziekte ook zo complex. De besmettingsbron is bijvoorbeeld veel ingewikkelder dan bijvoorbeeld de Mexicaanse griep. Dit is echt een waardeloze mystery quest." De minister kreeg verder vragen over compensatieregelingen wegens inkomstenderving en het ruimen van bedrijven. Ook kreeg de minister de kritiek dat er meer naar de dieren wordt gekeken dan naar de mensen. Klink gaf echter aan dat als bekend is hoe de ziekte ontstaat en hoe die voorkomen kan worden, dit ten goede komt aan de mensen. In een persbijeenkomst vertelde Klink ook dat het beeld bestaat dat de chronische klachten door de Q-koorts op termijn verdwijnen. "Maar ik heb ook mensen gesproken die al anderhalf jaar lang klagen over vermoeidheid, terwijl de bacterie niet meer in hun bloed is te vinden."

Jasje trekken
Ook de patientenvereniging van Q-koorts was niet uitgenodigd. Chris Nab zag toch kans de minister aan zijn jasje te trekken. De minister beloofde hem eens te komen op een bijeenkomst van de patientenvereniging. "Ik ben zelf niet ziek, maar mijn vrouw wel. Het loopt allemaal finaal uit de hand met die Q-koorts en ik grijp elke kans aan om het onder de aandacht te brengen. Mensen verwachten een antwoord, maar niemand weet hoe je met Q-koorts moet omgaan. Ik heb gehoord dat er in de zaal ook huisartsen zaten. Ook zij hebben heel veel vragen en weten niet hoe ze hun patienten moeten behandelen." Frank van Lent was ook aanwezig in de Pas. "Ik heb zelf al klachten vanaf mei vorig jaar, maar pas 22 juli werd de diagnose Q-koorts geconstateerd. Ik had allerlei vage klachten, kwam steeds weer terug bij mijn huisarts, die niets kon vinden. Totdat ik zelf vroeg of het geen Q-koorts zou zijn. Dat bleek na onderzoek dus wel het geval. Ik kreeg toen antibiotica, maar dat is op een bepaald moment afgelopen en dan moet je lichaam het zelf oplossen." Hij vervolgt: "Ik heb de meest rare klachten die ik niet thuis kan brengen. Dan weer pijn in de knieen, dan weer in de gewrichten of een dikke voet, en ik kreeg een keer erge last van hartkloppingen. Ik heb heel veel moeten verzuimen van mijn werk als vrachtwagenchauffeur. Het is een rotziekte."

[image=125408][image=125407]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant