Afbeelding

Bernhoven van start met EPD Alert

Gezondheid 149 keer gelezen
OSS - Ziekenhuis Bernhoven is gestart met het elektronisch patiëntendossier Alert op de Spoedeisende Hulp. Het systeem Alert moet ziekenhuis Bernhoven in de toekomst papiervrij maken. Bernhoven is het eerste ziekenhuis in Nederland dat nu gestart is met dit systeem. Het EPD Alert moet overigens niet verward worden met het landelijke EPD waarover al menig discussie gevoerd is.

[image=129685]

"Dit EPD vervangt het bestaande papieren dossier waarmee wij in ziekenhuis Bernhoven werken", aldus SEH-arts Max Slenter. "We streven naar een volledige digitalisering van onze administratie rond patiëntenzorg. Geen notities in onleesbaar artsenhandschrift meer. Van een laboratoriumaanvraag tot recept, alles gaat digitaal. Dat is veiliger en efficiënter. Om te zorgen dat het systeem goed loopt, kiezen we voor gefaseerde invoering. In de loop van dit jaar volgen de afdelingen IC en OK, de diabeteszorg, mammacare en gynaecologie. In 2011 sluiten de kliniek en poliklinieken aan. Dan heeft iedere patiënt in ziekenhuis Bernhoven één elektronisch dossier waarin de behandeling en zorg is vastgelegd en vanuit iedere plek in huis te volgen is." Als gevolg van de discussies over het landelijke EPD was met name de privacy een belangrijk thema. "Het dossier is alleen te raadplegen door medewerkers die met een wachtwoord in moeten loggen waarna een vingerafdruk de controle moet voltooien. Ongeoorloofde toegang is dus niet mogelijk. Bovendien registreert het systeem ook nog eens wie wanneer heeft ingelogd."

Live gaan
Bij het live gaan van Alert zijn er nog wel 'kinderziektes' die meteen aangepakt worden. "In Veghel zijn we op 2 februari gestart, in Oss op 5 februari. Door de ervaringen in Veghel liep de start in Oss al weer vlotter", aldus Marcel. "Het is niet nodig geweest om op het papieren systeem terug te vallen." Alert is ontworpen door een huisarts. "Daardoor heeft het zorgproces altijd centraal gestaan", weet Manon Velde. Alert is een kostbare maar bewuste investering. "Als het systeem helemaal is ingevoerd komt dit ten goede aan de OK planning. Het hele zorgproces zal efficiënter én veiliger verlopen waardoor de investering wordt terugverdiend. In de loop van 2011 komt er een zogenoemd patiëntenportaal. Een ingang waarbij de patiënt via een eigen unieke inlogcode zijn dossier kan inzien. Als Bernhoven naar Uden verhuist, is er sprake van een papierloos ziekenhuis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant