Afbeelding

Belevingsplein voor ouderen

Gezondheid 106 keer gelezen
SINT ANTHONIS – “Er zijn zeker verzorgingshuizen met belevingsgerichte projecten, maar een totale belevingsruimte zoals hier, dat is nog nooit vertoond.”

Druk pratend en wijzend en vervuld van trots toont Hans van Wetten het nieuwe ‘belevingsplein’ voor de integratie van dementerenden in zorgcentrum Op ’t Hoogveld in Sint Anthonis. Het unieke project is het levende bewijs dat ook in deze zorg innovatie mogelijk is.

Enthousiasme
Het is een doorpakker, Hans van Wetten. Nauwelijks was hij in mei aangesteld als afdelingshoofd of hij kreeg met een aanstekelijk enthousiasme het hele verzorgingshuis achter het ambitieuze idee. Hij formeerde een projectteam, dat in september het uitgewerkte project ‘Van Buiten naar Binnen’ op papier bracht. “Iedereen is laaiend enthousiast. Het leeft hier ontzettend”, zegt ziekenverzorgende en collega-projectgroeplid Nicole van Hees. “Vanaf het begin hebben we alle vrijheid gekregen”, zegt de geestelijke vader van het project over het vertrouwen van Directie Zorgcentra Pantein.

Plein
Het plein (130 m2) is bestemd voor de dertien bewoners van de afdeling maar ook voor andere bewoners en voor mensen uit het dorp die er een kopje koffie komen drinken. “De deur is dicht, maar niet gesloten”, zegt Van Wetten. “We proberen de zorg rondom mensen met dementie continue te verbeteren. De nieuwe belevingsruimte, die een uitvoering is van het Planetreeconcept en geeft erkenning aan de mens en diens behoefte aan contact.” Hans en Nicole zien het als een vertrouwde plek waar de bewoners zonder begeleiding kunnen genieten.
Wie de ruimte binnenstapt wordt getroffen door de prachtige muurschildering, met warme en herkenbare taferelen van kunstenares Roos van Riet. Op de vloer komt een rolstoel- en rolllatorproof tapijt met voorbedrukte klinkerpaden en bloemperken. En waar nu nog een stevige pilaar staat, is straks een bijna levensechte plataan omringd door een zitbank.

Schilderwerk
Anja Jacobs en José Hendriks schilderden de fraaie voorgevels van bakkerij Schiks, dancing Bos en een heus ‘scheithuis’. Ook de getrouwe kopie van de Mariakapel zal voor menigeen een feest van herkenning zijn. “Hier kan iemand gaan zitten voor gebed of om tot rust te komen.”
Om de landelijke beleving compleet te maken komt er een belichtingskoof (met dag- en nachtrimte), zijn natuurgeluiden te horen en worden zelfs geuren (bakkerij, gras) verspreid.
Het ‘belevingsplein’ wordt voor de kerst in gebruik genomen, terwijl eind januari de officiële opening plaats vindt.

[image=157519]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant