Afbeelding

Niet ziek, toch geïsoleerd

Gezondheid 91 keer gelezen
OSS - De Mrsa besmetting bij verpleeghuis Vita Nova in Oss is nog niet onder controle. Het aangrenzende dienstencentrum Katwijk is schoon verklaard. Op dit moment zijn nog twintig mensen besmet met de bacterie. Klachten: huidproblemen.

[image=96152]

De bacterie stak vorige maand de kop op in het Osse verpleeghuis. Vijf bewoners en twee medewerkers werden toen positief getest. Mrsa, de antibioticaresistente bacteriën, verschenen voor het eerst in ziekenhuizen in de jaren 1960. Het is een bacterie die voor gezonde mensen onschadelijk is, maar in zorginstellingen risico’s met zich meebrengt.

Speciale unit
Locatiemanager Jan Hupkes: ”Op dit moment liggen de twintig cliënten op een speciale unit. Voor hen is het ’t meest vervelend. Want ze zijn niet echt ziek, maar ze zitten wel in beperking. We proberen het voor deze groep zo draaglijk mogelijk te maken. Op het moment dat er geen nieuwe gevallen meer bijkomen, kunnen we starten met de behandeling. Een zalfje en wassen met desinfecterende zeep is meestal voldoende. Nu komen er elke week nog twee tot drie gevallen bij. Het neemt gelukkig af, dus het einde is in zicht.”

Drager
Wie Mrsa heeft, is niet per definitie ziek. Met een goede weerstand, kan de bacterie ook spontaan verdwijnen. ”Het is een lastige bacterie. Iedereen kan drager zijn. Je ontdekt een besmetting dan ook per toeval. In Nederland hebben we met elkaar afgesproken dat wanneer een Mrsa besmetting zich voordoet, dat we er met elkaar voor zorgen dat er niet meer ziektegevallen bij komen door de besmette mensen direct te isoleren”, aldus Hupkes.

Kweken
De Mrsa bacterie nestelt zich het meest in de neus, open wonden en katheters. Besmetting met de bacterie kan infecties veroorzaken. In zeldzame gevallen veroorzaakt de bacterie bloedvergiftiging. BrabantZorg, waar Vita Nova onderdeel van uitmaakt, is druk doende om verdere verspreiding te voorkomen. ”We nemen elke week kweekjes, wangcellen, om ze te testen. Gelukkig testen we op dit moment meer negatieve kweekjes dan positieve. Dus ik ben optimistisch gestemd, dat het snel onder controle is”, benadrukt de locatiemanager.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant