Afbeelding

Inenting Mexicaanse griep gestart

Gezondheid 219 keer gelezen
OSS - Huisartsen hebben vorige week de vaccins tegen Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep, red.) ontvangen. Deze week zullen de meeste huisartsen starten met prikken. Huisartsengroepspraktijk Lievekamp aan de Molenstraat in Oss, van oudsher de grootste praktijk in Oss, start donderdag met het enten. “Er zijn ruim vierduizend uitnodigingen de deur uitgegaan voor de eerste ronde”, legt huisarts Raymond Broeders van de Osse praktijk uit.

[image=118794]

De huisartsen prikken mensen uit de zogenaamde risicogroepen. Dit betreft patiënten met luchtweg- en longproblemen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte. Ook zwangere vrouwen vanaf week veertien van de zwangerschap, gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep worden geprikt. Ook kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar worden ingeënt. Dit laatste werd maandag door het RIVM bekend gemaakt. “Ik ben blij dat het vaccineren voor de risicogroepen van start gaat. De risico’s van een complicatie door Mexicaanse griep zijn vele malen groter dan de zeer zeldzame bijwerkingen van het vaccin. We hopen donderdag wel op goed weer want we verwachten over de dag heen ruim 3400 patiënten op de praktijk. We hebben tien assistenten van de opleiding uit Den Bosch uitgenodigd om ons te assisteren. Daarnaast worden ook een heleboel patiënten thuis bezocht. Denk hierbij aan verzorgingstehuizen en aanleunwoningen. Het is een hele klus. Op 17 december komen alle mensen terug voor een tweede prik. Hiermee volgen wij het advies van de Gezondheidsraad op om patiënten twee keer te prikken”, aldus de Osse huisarts.

Angst
Simone van der Veer (31) uit Oss is blij dat het enten eindelijk van start gaat. “Echt bang ben ik eigenlijk geen moment geweest. Maar de laatste twee weken overleden ook jonge kinderen en dan komt het allemaal wel erg dichtbij. Ik heb een zoon en een dochter, een tweeling van twee jaar oud. Ik ben blij om te horen dat ook deze leeftijdscategorie een prik krijgt. Geeft me toch een wat rustiger gevoel. In dit soort tijden moet je je niet gek laten maken door alle berichten in de media. Het is een milde griep. We moeten er ook weer niet meer van maken dan dat het is.”

Extra bemanning
Dat veel mensen toch ongerust zijn en met vragen zitten, merken ook de huisartsenposten in deze regio. De posten zijn in de weekenden extra bemand met huisartsen en doktersassistenten in verband met de toename van hulpvragen over de Mexicaanse griep. Evenals in andere regio’s in het land loopt het aantal griepgevallen ook hier geleidelijk op. Ongeveer 25 procent van de telefoontjes die afgelopen weekend op het callcenter van de huisartsenposten binnenkwam, ging over de Mexicaanse griep. Volgens directeur Gerben Welling van Huisartsenpost HOV wijken de cijfers voor de regio ’s-Hertogenbosch, waar Oss onder valt, nauwelijks af van het landelijk gemiddelde. Hij zegt: ”Het aantal griepgevallen ligt bij ons zelfs iets lager dan in de rest van het land. Er is dan ook geen enkele reden voor ongerustheid. Door extra mensen in te zetten nemen we het zekere voor het onzekere. Maanden geleden toen de Mexicaanse griep zich aankondigde, hebben wij plannen gemaakt voor de situatie die er nu aankomt. Als we bepaalde aantallen bereiken dan zetten we extra mensen en materieel in. Alles in de organisatie is in gereedheid om de diverse stadia van deze griepgolf het hoofd te kunnen bieden.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant