Afbeelding

Oogheelkunde werkt wachttijden weg

Gezondheid 314 keer gelezen
OSS - De polikliniek oogheelkunde van ziekenhuis Bernhoven in Oss heeft een aantal maatregelen genomen waardoor de zorg aan patiënten verbeterd is. Onder andere door te werken met assistenten en optometristen, is er nu geen wachttijd meer.

[image=117070]

“Voorheen was de wachttijd bij oogheelkunde zo’n drie maanden. Dit vonden we onaanvaardbaar. Daarom zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit korter te maken. Patiënten kunnen nu binnen een week terecht!” aldus oogarts Boon. Een belangrijke verandering is dat het team van oogheelkunde is uitgebreid met technisch oogheelkundig assistenten (toa’s) en optometristen. Zij doen veel voorbereidend werk voor de oogartsen, op het gebied van diagnostiek (zoals het bespreken van de ziektegeschiedenis en het verrichten van oogmetingen), zodat de oogarts zich direct kan richten op de behandeling. Hierdoor is de toegangstijd en de wachttijd in de wachtkamer verminderd. "Omdat verschillende mensen zich nu bezighouden met een patiënt is communicatie nog belangrijker geworden. Daarom hebben we het Elektronisch Patiënten Dossier aangeschaft. De metingen die worden verricht, zoals oogecho’s en fundusfoto’s, worden hier direct in opgeslagen. Dat betekent geen fouten meer bij het overnemen van de gegevens, en nooit meer gegevens die kwijtraken. Hoe zorgvuldig je ook werkt, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en op deze wijze wordt de foutmarge ontzettend veel kleiner."

Werkwijze
Boon vervolgt: "Als gevolg van de verbeterde werkwijze, is het ons ook gelukt de planning beter te organiseren. Als een patiënt komt voor onderzoek en hij blijkt bijvoorbeeld geopereerd te moet worden aan staar, maakt hij direct zelf een afspraak voor de operatie. Ook hebben we de openingstijden van de poli uitgebreid met een avondspreekuur, op iedere dinsdag van 17.00 tot 20.00 uur kunnen patiënten terecht." Als gevolg van de personeelsuitbreiding en de verbeteringen in de zorg groeide de behoefte aan meer en een beter uitgeruste ruimte. Daarom is oogheelkunde naar een nieuwe poli verhuisd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant