Afbeelding

Blijlevens: 'Weer gasthuis in St. Catharina's'

Gezondheid 462 keer gelezen
GRAVE | Het monumentale pand aan de Brugstraat in Grave is, zoals eerder in deze krant vermeld, 'onder voorbehoud' verkocht. De koper is Rupert Blijlevens (58). Hij ziet kansen om in Katrien appartementen te bouwen voor mensen met dementie. "Het is de bedoeling om van het eigenlijke St. Catharina Gasthuis weer gasthuis te maken", aldus Blijlevens.

Door Annelies Graafsma

[image=315612]

"In deze tijd van zorghervormingen is het voor mensen met dementie mogelijk om via het 'Volledig Pakket Thuis' zorg te ontvangen", vervolgt hij. "Er komen twaalf tot veertien zelfstandige zorgwoningen, die betaalbaar verhuurd worden. De bouwaanvraag kan een half jaar duren, de verwachting is dat eind november 2016 de verbouwing gereed is."
Het Catharina-gasthuis is niet alleen een van de oudste, maar ook een van de langst bestaande zorginstellingen van ons land: het huidige St. Catharina's Gasthuis gaat er rechtstreeks op terug. Het is gebouwd in 1838. Blijlevens verwacht bouwkundig geen grote problemen: "Het monumentale gebouw is in goede staat, alleen het moet aantrekkelijker gemaakt worden. De ommuurde tuin gaan we mooi inrichten, hier kunnen de bewoners vrij gebruik van maken. Er is een lift en verder moet het pand vooral tegemoet komen aan de wensen en de zorgbehoeften van de toekomstige huurders."
Frank Haans, bouwhistoricus, en o.a. lid van de commissie Ruimtelijke Kwaliteitszorg in Grave, begeleidt het bouwonderzoeksproces. De naam van de architect wil Blijlevens nog niet prijsgeven.

Dementie en zorghervormingen
Blijlevens steekt in op dementiezorg met behoud van 'zelfstandigheid en regie'. De nieuwe voorziening biedt 24 uur per dag zorg met noodzakelijk toezicht. Blijlevens: "We richten ons op de combinatie van zorg, service en woongenot in een kleine setting. De bewoner krijgt dezelfde zorg die in een instelling geboden wordt, maar dan in een zelfstandig zorgwoning. St. Catharina's Gasthuis zorgt voor de maaltijden, de huishoudelijke zorg en de "gezelschapszorg". De zorg, het 'Volledig Pakket Thuis' wordt door een thuiszorgorganisatie georganiseerd."
Deze bijzondere zorgvorm is mogelijk in het kader van de Wet langdurige zorg. Er is een passende zorgindicatie nodig. De vraag wie de zorgpartner wordt, blijft nog open. Blijlevens tot slot: "Zolang er geen overeenkomsten gesloten zijn, kan ik vanzelfsprekend geen naam noemen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant