Van Links naar rechts op de foto: Ronald van Hoorn, Henk Ceelen, Franklin Janssen, Arnoud Gubbels, adjudant Berton Remmits, prins Erik d’n 2e, Erik Zegers, voorzitter René Kusters en Alton Keijzers. Op de foto ontbreekt bestuurslid  Wim van Rooij.
Van Links naar rechts op de foto: Ronald van Hoorn, Henk Ceelen, Franklin Janssen, Arnoud Gubbels, adjudant Berton Remmits, prins Erik d’n 2e, Erik Zegers, voorzitter René Kusters en Alton Keijzers. Op de foto ontbreekt bestuurslid Wim van Rooij.

CV Bokkenrijders verbindt gemeenschap Oijen

Carnaval 611 keer gelezen

OIJEN | De Bokkenrijders vieren 11 maart hun 50-jarig jubileum. Wat een halve eeuw geleden begon met de oprichting van de vereniging in Café de Schutskooi is inmiddels uitgegroeid tot een vertrouwd onderdeel van de Oijense gemeenschap.

Door Manon Bimbergen

Waar de naam Bokkenrijders vandaan komt is onduidelijk. "Mogelijk stamt het af van de roversbende Bokkenrijders, maar zo rebels zijn we niet'', lacht Henk Ceelen, bestuurslid van de carnavalsvereniging uit Oijen. Samen met het voltallige bestuur, prins Erik d'n 2e en adjudant Berton, zit hij aan tafel waar verschillende anekdotes de revue passeren. Van het ontvoeren van prins carnaval tot het weghalen van de prinsenwagen. "De organisatie begon hem te knijpen omdat de wagen er niet was voor de optocht. Gelukkig voor hen kwam die net op tijd terug", vertelt Erik van der Schie oftewel prins Erik d'n 2e, die medeverantwoordelijk was voor de actie. "Ze zeiden dat het stelen van de prinsenwagen onmogelijk was door de grote hond in de schuur, echter bleef het dier rustig liggen."

Geen wintersport
De carnavalsvereniging telt zo'n 100 leden; dansmariekes, raad van elf, ereleden en het bestuur meegerekend. Daarnaast zijn er nog vele bouw- en loopgroepen in het dorp. Een groot gezelschap op een inwoneraantal van 1100. "De schooljeugd krijgt carnaval met de paplepel ingegoten. Hier gaan ze niet op wintersport, maar bouwen. Vanaf vier jaar maken kinderen hun eigen wagens van bolderkarren. Als ze veertien jaar zijn, kunnen ze zelf bouwen'', vertelt Franklin Janssen van het bestuur. "Carnaval is voor iedereen uit elke leeftijdsgroep'', vult René Kusters, voorzitter van de Bokkenrijders, aan. Zijn tafelgenoten knikken instemmend. "Het moet iets betekenen voor de hele gemeenschap. We organiseren in Oijen activiteiten voor jong en oud en gaan langs bij de zorgboerderij zodat de bewoners daar eveneens een leuk carnaval hebben." Jeugd aanspreken is belangrijk volgens de mannen. "Dat is belangrijk voor de club; we maken plaats voor jongeren en zorgen daarmee voor een natuurlijk verloop. Zo blijft de club gezond en fris." In 2001 was Kusters prins van Oijen. Een bijzondere ervaring voor hem omdat hij pas twee jaar in het dorp woonde. "Dat is mooi aan Oijen; je hoeft geen binding met het dorp te hebben zoals het soms gaat in andere dorpen. Iedereen is welkom en helpt elkaar."

Hart van Oijen
Sinds december vorig jaar is het 'Hart van Oijen' de residentie van de Bokkenrijders. Het onderkomen gaat een speciale rol vervullen in de vernieuwde route van de Oijense carnavalsoptocht, die 8 februari plaatsvindt. "De optocht moet door het Hart van Oijen heen, het is een belangrijk punt in het dorp." Bij de prijsuitreiking van de optocht komen veel emoties vrij volgens Janssen. "Ik heb eens meegemaakt dat een groep huilde van blijdschap toen ze zesde werden; alle emoties van maanden werken in een koude schuur kwamen eruit." Naast het vieren van carnaval wordt er bij het 50-jarig jubileum van de club stilgestaan, al is dat even met een groot feest op 19 maart. Kusters: "We staan nooit te lang stil, geven altijd gas en gaan vol vooruit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant