Logo kliknieuws.nl/oss
Tom van Hal thuis op zijn bank.
Tom van Hal thuis op zijn bank.

'Ik was ziek en werd niet geloofd, een hel op aarde'

  •   keer gelezen

OSS | Op zijn 23ste had hij eigenlijk alles wat hij maar wenste: een relatie, een eigen appartement en een goede baan. Toen werd Tom van Hal (nu 31) ziek en raakte hij alles kwijt. Pas in 2012 bleek dat de Ossenaar de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de borreliabacterie, had en diverse co-infecties. Omdat behandelingen veel geld kosten, heeft hij samen met een bekende van hem, Terry, het Team TNT opgericht. Dit team hoopt tijdens het wandel- en hardloopevent 'Lopen voor Lyme' op 9 april zoveel mogelijk geld op te halen voor een behandeling. Mensen en bedrijven kunnen een donatie doen via de website www.lopenvoorlyme.nl/team/tnt.

Op zijn 23ste kreeg Van Hal onder andere darmklachten en in twee weken viel hij twintig kilo af. "De huisarts dacht dat ik buikgriep had." Hij bleef echter lange tijd ziek en begin 2008 bleek uit onderzoek in het ziekenhuis dat hij een chronisch vermoeiheidssyndroom had en een mogelijke diagnose: een 'broertje' van de ziekte van Crohn. Hij kreeg ontstekingsremmers en ging meer letten op gezond eten en een goede nachtrust. Het leverde geen verbetering op. "Ik voelde me erg ziek, was extreem moe en moest wel zo'n 25 keer per dag naar de wc. Ik begon aan mezelf te twijfelen, want een diagnose werd niet gesteld. Ik ben van huis uit laborant, maar ben zelf gaan shoppen naar mogelijke oplossingen, ook in het alternatieve circuit. Ik had geen vertrouwen meer in de medische zorg en werd aan mijn lot overgelaten." Na gesprekken met de huisarts en de arbo-arts werd hij doorgestuurd naar een psycholoog en een psychiater. "Ze verklaarden dat er psychisch niets met me aan de hand was. Werken lukte niet meer, maar er werd over me gesproken dat ik lui was. Het was een hel op aarde. Ik was ziek en werd niet geloofd, erg oneerlijk."

Belgische dokter
In 2007 kwam hij in een traject met het UWV (pas in 2014 werd hij afgekeurd, red.) omdat werken niet meer lukte. In 2011 kwam hij via contacten op internet terecht bij de Belgische dokter Kenny De Meirleir. "Het kostte veel geld om daar de testen te doen, maar mijn ouders hebben me geholpen. In België voelde ik voor het eerst iemand die me serieus nam. Ik kreeg een zware combinatie van medicijnen en supplementen en een dieet. Eigenlijk alleen dat laatste heeft me geholpen. Door de ziekte van Lyme, wat ik toen nog niet wist, is het immuunsysteem aangetast. Eigenlijk eet ik nu veelal verse groenten zonder toevoegingen." Op internet las hij over de ziekte van Lyme en testen in Duitsland. Op eigen initiatief liet hij zich testen en hij testte positief op Lyme en co-infecties. "Ik kreeg van De Meirleir een aantal antibiotica voorgeschreven en eindelijk voelde ik me iets beter. Ik had vaak zware neurologische klachten, maar dat werden gewrichts- en spierklachten. Ik kan bijvoorbeeld maar een tijdje staan en/of lopen. Eigenlijk zijn de klachten alleen maar verschoven." Van Hal kijkt realistisch naar de toekomst. "Ik word nooit meer beter. Als kind heb ik waarschijnlijk de ziekte al opgelopen en het heeft veel schade aangericht aan mijn lichaam. Ik slaap zo'n tien tot twaalf uur per dag en verder zit ik op mijn stoel, op de bank en soms loop ik naar de supermarkt. In de toekomst hoop ik op een lichte verbetering, zodat ik gewoon voor mezelf kan zorgen."

Meer berichten