De Osse politiek en ondernemers zijn het er wel over eens dat er meer mensen naar het centrum moeten komen. (Foto: Hans van der Poel)
De Osse politiek en ondernemers zijn het er wel over eens dat er meer mensen naar het centrum moeten komen. (Foto: Hans van der Poel)

Verhuizing bibliotheek naar Osse centrum ziet meerderheid Osse politieke partijen niet zitten

  •   keer gelezen

OSS | Dat er iets in het Osse centrum moet gebeuren, daar zijn de centrumondernemers en de Osse politieke partijen het over eens. Maar wat? Veel ondernemers hopen op de verhuizing van onder andere de bibliotheek van de Raadhuislaan naar het centrum om zo meer mensen in het centrum te krijgen. De meerderheid van de gemeenteraad ziet dat echter niet zitten, zo werd donderdagavond duidelijk tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis.

Centrumondernemers in Oss, het bestuur van winkeliersvereniging Centrum Ondernemers Oss, bestuur Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Oss en het bestuur van Centrummanagement Oss lieten afgelopen woensdag al een brandbrief plaatsen in Weekblad Regio Oss. Donderdag werd in het gemeentehuis duidelijk waarom. "We maken ons ernstig zorgen over de toekomst van het Osse centrum", aldus centrummanager Jack van Lieshout. Hij was één van de veertien insprekers. Opvallend was de emotie waarmee diverse ondernemers spraken, zoals Astrid Derijks van Boekhandel Derijks: "Als we als centrum nu blijven hangen, dan komt het niet meer goed. Wij hopen te blijven zitten, maar dat is na 77 jaar niet zeker meer." Of wat te denken van Peter van Lieshout, sinds 1975 ondernemer in de Osse stad. "Wie op bijvoorbeeld woensdagmiddag in de stad loopt, ziet wellicht een aantal verdwaalde fietsers. Verder is het vrijwel uitgestorven. Het is echt 5 voor 12 in Oss. Diverse ondernemers hebben al moeten besluiten om te stoppen met hun zaak. Hoeveel gaan er nog volgen? Er is ontzettend veel verborgen leed. Het water staat hoog aan de lippen. Er moeten meer bezoekers naar het centrum komen. Als er meer reuring ontstaat, krijgen steeds meer mensen het idee dat er iets gebeurt." Of de eigenaar van De Horlepiep. "Niet alleen grote ketens vallen om, met veel kleine ondernemers is het ook slecht of nog slechter gesteld. Mensen zijn kuddedieren. Als het ergens druk is, is het ook gezellig. De bibliotheek alleen is niet de redding, maar het kan wel een onderdeel zijn."

Vijftal hoofdopgaven
In het document Koers Stadshart, afgelopen woensdag dus geplaatst in Weekblad Regio Oss, wordt ingezet op een vijftal hoofdopgaven. Het aanspreken van de eigen identiteit (couleur locale), het versterken van de ontmoetingsfunctie van het centrum, het creëren van een compact en herkenbaar centrum, een goede bereikbaarheid en revitalisering van het gebied rond De Wal. De verhuizing van de bibliotheek naar het centrum zou volgens hen een stap in de goede richting zijn. Zo ver gaat het zeer waarschijnlijk niet komen, bleek wel uit de reactie van de politieke partijen. De meerderheid wil de bibliotheek in de Raadhuislaan laten, maar een aantal partijen ziet wel iets in bibliotheek- of cultuurfuncties als proeftuin naar het centrum. Er kwamen nog meer dingen ter sprake. De ideeën van de partijen worden door wethouder Gé Wagemakers en Frank den Brok verwerkt in nieuwe voorstellen.

Meer berichten