Ussenhuis.
Ussenhuis.

Veiligheid en vertrouwdheid in Het Ussenhuis Oss

Algemeen 585 keer gelezen

OSS | Een plek voor mensen met geheugenverlies, Alzheimer of dementie dat voelt als een tweede thuis. In mei opende Het Ussenhuis in Oss voor hen de deuren.

Het is gezellig druk in een van de twee gemeenschappelijke woonkamers van Het Ussenhuis. Kersverse bewoners babbelen met familie en medewerkers onder het genot van een kopje koffie of thee. Ondertussen wordt gezamenlijk een boodschap gedaan door een bewoner en medewerker. "Mooi dat het zo kan'', zegt locatiemanager Dietske Selten. "Dit is wat we onze bewoners willen bieden; een plek waar ze hun leven kunnen voortzetten met aandacht, warmte en veiligheid voor hen."

Structuur
Volgens Selten komen de komende tijd alle stukjes samen om een echt thuis te zijn. "Alles moet nog een beetje vorm krijgen, maar er komt langzaam structuur." Vrijdag 13 mei werd de woonvoorziening in gebruik genomen, maandag 16 mei kwamen de eerste bewoners van de twintig die er uiteindelijk komen te wonen. Selten: "Half juni is het huis compleet en heeft iedere bewoner zijn intrek genomen."

Kleinschalig
Het Ussenhuis is de tiende woonvoorziening van Dagelijks Leven, een zorgorganisatie die gespecialiseerd is in kleinschalige zorg voor mensen met geheugenproblemen. In november begon de bouw van het huis aan de Schoutstraat. Op de plaats toefde voorheen openbare basisschool De Bussel. De locatie is bewust gekozen. Midden in een woonwijk met Winkelcentrum Ussen en park De Strepen om de hoek. "Alle woonvoorzieningen van Dagelijks Leven liggen midden in een woonwijk", vertelt Selten. "We voelen ons al onderdeel van de wijk. Een aantal wijkbewoners is binnengelopen om zich aan te melden als vrijwilliger. Dat is mooi, we versterken elkaar zo."

Overzicht
Bij de indeling van het huis is rekening gehouden met de situatie van bewoners. Lange gangen met aan weerszijden studio's zorgen voor overzicht. Aan het eind van de gang bevindt zich op zowel de begane grond als eerste verdieping een gemeenschappelijke ruimte. Elke bewoner heeft een eigen studio die is voorzien van een keukenblokje en badkamer. Bij de ingang ervan hangt een kastje. Bewoners kunnen hierin persoonlijke spullen stallen voor herkenning van hun kamer. Beneden zit een activiteitenkamer waar dagelijks diverse activiteiten plaatsvinden. Overal in huis is gekozen voor meubels die rust uitstralen.

Afstemmen
De zorg binnen Het Ussenhuis wordt op de wensen van een persoon afgestemd. Afhankelijk van wat nodig is en wordt gewenst. "We coachen en ondersteunen mensen. Je schikt je naar de normen en waarden van een individu en dat verschilt per persoon. Als iemand meerdere keren wil ontbijten op een dag, mag dat. Wij zorgen voor de structuur eromheen", zegt Selten. "Als mensen verkeersbesef hebben, mogen ze met een GPS zelf op pad of we gaan met ze mee als ze dat niet meer zelfstandig kunnen. We verleiden hen om in beweging te komen en doen iedere dag onze stinkende best om aan hun wensen te voldoen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant