De voormalige organisatie van de MaasdijkMarathon.
De voormalige organisatie van de MaasdijkMarathon.

'Het evenement is in de loop der jaren een begrip geworden'

Algemeen 160 keer gelezen

De tiende editie van De Maasdijk wordt qua deelnemers groter dan ooit. In deze special blikken we veel vooruit, maar vanwege het jubileum duiken we ook terug de tijd in. Een gesprek met Jasper van Wordragen, één van de oprichters van dit sportieve evenement.

In 2010 vond de eerste editie plaats van de MaasdijkMarathon. Via Gewande vertrokken lopers, roeiers, steppers en skaters naar Ravenstein. Van Wordragen sprak na afloop van een geslaagd evenement met zo'n 1.000 deelnemers. "Over het geheel is het goed gegaan deze dag. Het evenement was leuk en de sfeer in de dorpen was erg goed. De deelnemers waren super enthousiast", waren toen zijn woorden.

Veiligheid
Van Wordragen en andere vrijwilligers organiseerden ook de jaren daarop de MaasdijkMarathon. Met telkens vernieuwingen, zoals de finishlocatie en later kwam de wandeling erbij. Het organiseren deden ze met veel plezier, maar rond de achtste editie ontstond er kritiek vanuit enkele kernen. Dit omdat er werd afgeweken van de lintmarathon. "Het allerbelangrijkste is dat je als organisatie de veiligheid van de deelnemers kunt garanderen. Er zijn gelukkig nooit grote incidenten geweest, maar als dat wel was geweest, werden wij erop aangekeken. Het lukte niet meer om overal genoeg vrijwilligers neer te zetten en daarom weken we af van de lintmarathon. De variant Gewande-Ravenstein vind ik nog steeds het meest charmant, maar het was niet meer haalbaar."

Organisatie uitgebreid
Toen voor de achtste editie het nieuws over de nieuwe opzet van de marathon naar buiten kwam, ging Van Wordragen met andere bestuursleden in gesprek met bewoners. "De gesprekken in Ravenstein en Megen hebben geleid tot een mooie voorzetting van het evenement en meer betrokkenheid van sportverenigingen en de dorpskernen. Daar zijn we best trots op." Hij vervolgt: "Als organisatie zijn we doorgegaan, maar onze voorwaarde was wel dat de organisatie werd uitgebreid met vertegenwoordigers van betrokken sportverenigingen. Dat gebeurde ook."

Uniek
Vorig jaar stapte Van Wordragen samen met een aantal andere bestuursleden die er vanaf het begin bij waren, uit de organisatie. "We kijken terug op supergave jaren. De Maasdijk is een begrip geworden. Een uniek sportevenement dat bestaat uit relatief kleine onderdelen. Organisatorisch is er veel op ons afgekomen. We zijn blij dat de nieuwe organisatie het vorig jaar uitstekend heeft opgepakt. Ze voeren veranderingen door en dat moet ook. De oorspronkelijke gedachte blijft echter voorop staan: mensen in beweging brengen en onze gemeente op de kaart zetten."

Vrijwilliger
Van Wordragen blijft in zijn hart verbonden aan het evenement. Vorig jaar zag hij De Maasdijk op een heel andere manier. "Ik heb meegedaan aan de 10 kilometer. En daarnaast heb ik me ingezet als vrijwilliger. Maar ik kom niet aan met ongevraagde adviezen richting de organisatie. Dit jaar loop ik mee met de Maasmeander Wandeling. Ik heb er zin in."

Archieffoto.
MaasdijkMarathon 2016.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant