Titus Brandsma met op de achtergrond het klooster aan de Molenstraat.
Titus Brandsma met op de achtergrond het klooster aan de Molenstraat.

Leven en sterven Titus Brandsma in herinnering

Algemeen 647 keer gelezen

OSS | Trouw aan de traditie van Titus Brandsma, en open naar deze tijd, brengt Karmelkring Oss zijn leven en sterven in Dachau (26 juli 1942) in herinnering.

Al enige jaren staat Karmelkring Oss stil bij zijn sterfdag. "Wij luisteren naar teksten van Titus Brandsma, wat hem inspireerde en bezielde", zegt Johan Wagemakers van Karmelkring Oss. Vrijdagmorgen 26 juli om 09.00 uur wordt in de St. Jozefkerk, Oude Molenstraat 8, in Oss een speciale herinneringsviering gehouden. Direct aansluitend om 10.00 uur brengen leden van de Karmelkring Oss en parochianen van de Titus Brandsmaparochie en andere belangstellenden een bloemenhulde bij het monument bij het Titus Brandsma Lyceum aan de Molenstraat. De fakkel van het Vredesvuur wordt ontstoken en zal bij het monument branden.

Eenvoudig
"We staan stil bij de betekenis van deze eenvoudige karmeliet, onderwijsman, hoogleraar, strijder van het vrije woord, bestrijder van het nationaalsocialisme. Deze waarheid zoekende journalist werd bijna 100 jaar geleden hoofdredacteur van 'De Stad Oss'. Een 20-eeuwse martelaar, om zijn gedachtegoed omgebracht in Dachau. We horen hoe God in het leven van Titus Brandsma aanwezig was en overwegen de betekenis hiervan voor onze eigen levensweg", aldus Johan Wagemakers van Karmelkring Oss. Nog altijd is de betekenis van Titus Brandsma volgens hem wereldwijd van groot belang.

Tocht
De jaarlijkse wandeldag en fietstocht door het Brabantse land 'Titus Tocht Oss' wordt op 22 september gehouden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant