Dennis van Ooijen bouwt al jaren kermisattracties.
Dennis van Ooijen bouwt al jaren kermisattracties.

Al tien jaar bouwt Dennis met veel plezier kermisattracties na

Algemeen 1.263 keer gelezen

Wat tien jaar geleden begon met een miniatuurversie van de Deca Dance is inmiddels uitgegroeid tot een 'wat uit de hand gelopen hobby', zoals Dennis van Ooijen (24) het met een lach noemt. In die tijd heeft de Ossenaar naar schatting zo'n tachtig tot negentig kermisattracties met Lego nagebouwd, variërend in maat en moeilijkheidsgraad. Tijdens de Osse kermis zijn een aantal van deze bouwcreaties te zien op de miniatuurkermis. 

De laatste bouwprojecten staan voor Dennis op tafel. Momenteel legt hij de laatste hand aan een zweefmolen, glazen doolhof en eendjes vissen. Op alle drie de attracties, die ook tijdens de Osse miniatuurkermis zijn te bewonderen, zitten stickers geplakt die gebaseerd zijn op de originele aankleding van de grote broers. De Ossenaar bouwt de attracties dan ook levensecht na met Lego. Dat begint met het uitdenken van de constructie en bijbehorende techniek. Soms ingewikkeld, soms wat makkelijker. "Ik zoek daarvoor informatie en foto's op over de attractie. Daarnaast benader ik de exploitant voor aanvullende gegevens. Net als in het echt zorg ik ervoor dat een attractie kan worden afgebroken. Vervolgens maak ik in een speciaal 3D-tekenprogramma de attractie na. De ene keer heb ik al in mijn hoofd hoe ik het ga aanpakken, de andere keer moet ik er wat langer over nadenken", vertelt Dennis die met een schaal van 1 op 40 bouwt. Als het concept klaar is, bestelt hij de benodigde Lego en gaat aan de slag. Het leukste onderdeel van het bouwen. "Ik kijk er altijd naar uit als de Lego binnenkomt", lacht Dennis. "Afhankelijk van de tijd en zin die ik heb, kan ik binnen een maand een attractie bouwen." 

Kermisliefhebber 
Sinds dit jaar is Dennis jurylid namens de BOVAK, de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders. De kermissen in ons land gaan bij hem en zijn medejuryleden op rapport. Onder de kermissen die Dennis gaat beoordelen, bevindt zich de Osse kermis. "Ik kijk er naar uit. Je gaat hierdoor toch op een andere maar leuke manier naar kermissen kijken." Waar zijn liefde voor de kermis vandaan komt, weet Dennis zo niet. "Het heeft er altijd ingezeten. De attracties en de sfeer op de kermis vind ik geweldig." In 2015 stond de Ossenaar, die zo'n tien keer per jaar zijn nagebouwde attracties exposeert, voor het eerst in Oss met de miniatuurkermis. Hij exposeerde samen met collega-bouwer Marco Frericks. Met hem stelt Dennis ook de komende kermis tentoon. Ditmaal is de miniatuurkermis gevestigd aan Burgwal. Niet alleen zijn er tientallen bouwcreaties te zien op de expositie, ook antieke kermisonderdelen zijn voor de bezoekers te bezichtigen.  

Deca Dance
De attractie waar hij het meest trots op is? Daarover hoeft Dennis niet lang na te denken. "Het reuzenrad was een hele opgave om te realiseren. Het heeft één jaar geduurd voordat het af was. Het reuzenrad is tevens de grootste attractie die ik heb gebouwd. Het heeft een hoogte van 1,5 meter." In die tien jaar dat Dennis bouwt is Lego veranderd. In positieve zin. "Lego heeft zich flink ontwikkeld waardoor er meer mogelijkheden zijn ontstaan. Er is bijvoorbeeld Lego voor meisjes bijgekomen. Deze Lego-serie heeft felle kleuren die ook bij veel kermisattracties te vinden zijn." Zijn allereerste attractie, de Deca Dance, zal altijd een speciaal plekje blijven houden. "Die doe ik nooit weg", zegt Dennis. "Graag zou ik meer ruimte willen hebben waar ik de attracties kan uitstallen en er van kan genieten. De Deca Dance krijgt dan zeker een ereplek", besluit Dennis. De miniatuurkermis is te vinden aan de Wal. Tijdens de Osse kermis is deze dagelijks geopend van 13.00 tot 22.00 uur. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant