Jacques Verstappe bij het graf.
Jacques Verstappe bij het graf.

'Zoiets verschrikkelijks mag nooit meer plaatsvinden'

Algemeen 1.066 keer gelezen

75 jaar geleden werd het zuiden van Nederland bevrijd. Dit jaar wordt dat grootschalig herdacht, ook in Oss en omgeving. Jacques Verstappe uit Schaijk en zoon Frank uit Oss zijn zeer geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog.

Een verhaal over hoe een plunjebaal leidde tot de zoektocht naar familieleden van een overleden soldaat uit Canada. Frank Verstappe verzamelde vroeger allerlei dingen over de Tweede Wereldoorlog. Toen hij verhuisde en een deel van zijn verzameling bekeek, ging zijn aandacht uit naar een plunjebaal. "Ik heb die zak een jaar of dertig geleden gekregen van mijn oma. Mijn vader gebruikte het vroeger na de oorlog tijdens de scouting."

Scouting
Jacques: "Toen vroeg niemand zich af hoe een plunjebaal bij de scouting terechtkwam. Je was gewoon blij met de spullen die je kreeg. Mijn moeder heeft de onderkant van de zak nog gemaakt omdat ie kapot was. Frank heeft de baal later opgeborgen en er eigenlijk nooit meer naar gekeken."

Onderzoek
Op de plunjebaal staat de naam Sattelberger E.A. en een nummer en dat zette Frank aan het denken. "Ik vond het interessant om er verder onderzoek naar te doen. Aan de hand van deze gegevens kwam ik op een Canadese begraafplaats in Frankrijk terecht. Het bleek te gaan om de Edmund die in de oorlog was gesneuveld. Na verder onderzoek online en in allerlei archieven vond ik meer gegevens. Hij was pas 18 jaar toen hij sneuvelde en kwam om het leven vlakbij Rocquancourt -net ten zuiden van Caen in Normandië- na een vuurgevecht met een Duitse pantserdivisie."

Vrijwilliger in het leger
Edmund had zich als vrijwilliger opgegeven voor de oorlog. Moet je je voorstellen dat hij woonde in een piepklein dorpje in the middle of nowhere en zichzelf opgaf om te gaan vechten in Europa. En dat met heel veel leeftijdsgenoten en jongens die zelfs nog jonger waren. Uiteindelijk vond ik ook een foto van hem, waardoor het nummer een gezicht kreeg."

D-Day
Na nog meer onderzoek werd duidelijk dat Edmund en andere geallieerden op D-Day (6 juni 1944) aan land kwamen in Courseulles-sur-Mer. In 2 maanden tijd werd er hard gevochten, waarbij ze slechts 26 kilometer het land inkwamen. Op 8 augustus 1944 kwam hij om het leven.

Contact met familie
Met de bevrijding 75 jaar geleden in gedachten besloot Frank familie van de soldaat op te zoeken. "Ik wilde de plunjebaal heel graag aan de familie geven. Na heel lang zoeken vond ik online de geboorteplaats van Edmund en in dat dorpje ben ik via bevolkingsregisters gaan zoeken naar familieleden. Daarna heb ik op Facebook namen ingetoetst. Uiteindelijk kwam ik bij een man van een jaar of 22 terecht. Zijn vader is een neef van Edmund en kende het verhaal. Mijn contactpersoon wilde graag de plunjebaal hebben en wij vinden ook dat het bij zijn familie in Canada thuis hoort. Hij wil het verhaal doorvertellen aan anderen. Dat vinden we een belangrijk doel: zoiets verschrikkelijks mag namelijk nooit meer plaatsvinden."

Bezoek aan begraafplaats
Voordat de spullen naar Canada worden gestuurd, reisde Frank met zijn vader af naar de begraafplaats bij Caen. Dat wilden ze per se op 8 augustus doen, 75 jaar na zijn overlijden. Ook bezochten ze de plaats waar Edmund werd doodgeschoten. Jacques: "De Canadese begraafplaats had 2.800 graven, erg indrukwekkend. En dan moet je je bedenken dat er nog meer en ook veel grotere begraafplaatsen zijn in Frankrijk. We hadden een krans gemaakt en die hebben we net als de plunjebaal bij het graf gezet. Dat was een emotioneel moment."

Brigade Prinses Irene
De datum 8 augustus is al een paar keer gevallen. Die datum komt nog een keer terug als Frank uit onderzoek op iets opmerkelijks stuit. "Een aangetrouwd familielid van mijn moeders kant was aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene'. Dit waren Nederlandse troepen die direct na de overgave in mei 1940 naar Engeland uitweken en uiteindelijk terugkeerden om te vechten voor de bevrijding. Uit administratie uit 1944 heb ik een tijdsschema van deze troepen. Wat blijkt? Op 8 augustus -de dag dat Edmund stierf- kwamen ze in Normandië aan land."

Persoonlijk verhaal
Na het opsturen van de plunjebaal sluiten vader en zoon Verstappe dit hoofdstuk zeer waarschijnlijk af. "Velen kennen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Maar deze oorlog kende zoveel kleine, persoonlijke verhalen. Het is goed dat we in Nederland stilstaan bij de bevrijding."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant