De Luciakerk in Ravenstein.
De Luciakerk in Ravenstein.

Protestdemonstratie tegen verkoop Luciakerk aan projectontwikkelaar

Algemeen 606 keer gelezen

RAVENSTEIN | De actiegroep 'De Lucia is van Ravenstein' houdt komende zaterdag om 11.55 uur een protestdemonstratie. De reden is de verkoop van de kerk aan een projectontwikkelaar.

"Er waren besprekingen gaande over de overdracht van de Luciakerk aan het Ravensteinse Loterijfonds waarmee in juli een intentieovereenkomst was gesloten. Een subsidie van twee miljoen euro kon worden binnengehaald voor restauratie van de kerk. Er werd druk gewerkt om de aanvraag tijdig in te kunnen dienen want regeling verliep half september. De toekomst van de Luciakerk zag er zonnig uit. Tot het parochiebestuur besloot om kerk en pastorie te verkopen aan een projectontwikkelaar. Hiermee breekt het bestuur de intentieovereenkomst. De reden die wordt opgegeven is dat het parochiebestuur geen dekking heeft kunnen vinden voor het bedrag dat ter aanvulling van de subsidie moet worden opgebracht ter hoogte van zes ton. Hoewel het Loterijfonds mogelijkheden ziet om dit bij elkaar te brengen omdat daarvoor nog voldoende tijd zou zijn na de overdracht, is hierover geen overleg meer gevoerd. De intentie om tot overeenstemming te komen, was er niet en is er waarschijnlijk nooit geweest", aldus Eric Saedt van de actiegroep.

'Schande'
Volgens hem is het een vooropgezet plan om de parochiekerk van Schaijk tot hoofdkerk te maken. "Drie jaar geleden werd de Luciakerk gesloten omdat er een brokje gips uit het plafond was gevallen. Diverse bouwkundige onderzoeken volgden waarvan de resultaten niet werden bekendgemaakt ondanks verzoeken daartoe. De Luciakerk is een unieke kerk in Nederland. Het is de enige parochiekerk die gebouwd is in Barokstijl. Zij vervulde een symboolfunctie ten tijde van de contrareformatie. Overal in den lande werden katholieken vervolgd en verjaagd. In het Land van Ravenstein waren ze veilig. Deze kerk is historisch van onschatbare waarde. Evenals de beelden, de schilderijen, de zilveren reliekschrijnen, het orgel en alle andere kunstwerken die onlosmakelijk met de kerk verbonden zijn. Dat gaat nu verloren. Wat de Hollanders in eeuwen niet gelukt is, krijgt onze eigen parochie voor elkaar. Het is een hele grote schande."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant